вівторок, 12 грудня 2023 р.

МИСТЕЦТВО ДУШІ: ЗАНУРЕННЯ У ТВОРЧИЙ СВІТ ХУДОЖНИКА

100 років від дня народження К. М. Якубека (1923–2008) – заслуженого художника України

Карел Якубек – заслужений художник України, кавалер вітчизняного ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, людина, яка своїми полотнами принесла величезну славу Волині, де він мешкав із 1964 р. і аж до самої смерті. Карел Михайлович Якубек народився 10 грудня 1923 року в Ужгороді. Зростав під опікою батька Міхала Якубека, словака за походженням, висококваліфікованого інженера-будівельника, який здобув освіту в престижному Віденському університеті. Саме батько заохочував і сприяв Карелу Якубеку в його творчих починаннях. Не шкодуючи коштів, фінансував пізнавальні подорожі до Відня, Праги, Будапешта, мандрівки кращими музеями Європи, а також студіювання живопису в провідних художників того часу. Міхал Якубек був репресований і розстріляний у застінках НКВС.

Великі успіхи у студіюванні основ образотворчого мистецтва додавали наснаги початківцю Карелу Якубеку, спонукаючи його досягати нових вершин. На початку 1940-х рр. він вступив до Будапештської академії мистецтв. Однак вже на перших курсах навчання усвідомив, що його рівень підготовки значно перевищив вимоги академічної програми. Він поїхав до Румунії в місто Бая-Маре і вступив до Вільної академії мистецтв. Перебуваючи там, Карел Якубек опанував багато фахових секретів станкового малярства, засвоїв головні принципи стилістичної методи, на яких базувався вишкіл. У 1944 р. навчання Карела Якубека перервалося у зв’язку з демобілізацією у робітничий батальйон. Певний час він перебував в Німеччині, став свідком страшного бомбардування Дрездена, згодом потрапив у полон.

У грудні 1945 р. Карел повернувся до Ужгорода, а вже наступного року вступив на останній курс Ужгородського художньо-промислового училища, де вчителями з фаху були корифеї закарпатської школи живопису Адальберт Ерделі та Йосип Бокшай. «Носій блискучих традицій Баямарської школи, Карел Якубек вже тоді був для цих знаних митців радше колегою, аніж студентом», – зауважує мистецтвознавець Зоя Навроцька.

У 1964 р. почався новий виток життя та творчості Карела Якубека – він погодився на пропозицію керівництва Спілки художників України переїхати до Луцька, де разом із Григорієм Чорнокнижником організував Волинську секцію Спілки художників та відділення Художнього фонду.Одночасно працював головним художником міста.

«Коли 1964 р. Карл Михайлович з’явився у Луцьку, – розповідає мистецтвознавець Зоя Навроцька, – місто мало доволі спорадичне художнє життя. Він же з собою привіз традиції східної та західної Європи, досвід, зрештою, натхнення, і відразу вивів Волинь на європейський мистецький простір. Карел Якубек жив душею в Парижі, співпереживав розвиток мистецтва з мюнхенськими традиціями, навчався у Будапешті (Угорщина) і Бай-Маре (Румунія). І коли ми дивимося на створені ним роботи, відчувається європейська естетика – естетика вільної людини, так, ніби він і не жив у радянському тоталітарному минулому».

Жвава виставкова діяльність, професійні обговорення творів, суворі кваліфікаційні вимоги художньої ради, запровадження традиції відчинених дверей творчих майстерень (не рідше одного разу в місяць), обов’язкове вдосконалення професійної майстерності під час вечірніх студій – ці та інші ініціативи Карела Якубека позитивно вплинули на художній клімат міста.

Карел Якубек працював у різних техніках та жанрах. У його доробку – рисунки олівцем та вугіллям, акварелі, пастелі, але переважав олійний живопис. Жанрово митець охопив пейзажі, натюрморти, портрети, сюжетні композиції. Йому цікава як природа Закарпаття, так і волинські краєвиди, як квіти і фрукти, так і побутові речі.

«Випромінюючи енергетику творчого пориву кожен твір розкриває багатогранність мистецьких пошуків та високий фаховий рівень художника. Всі твори об’єднує в одну, напрочуд цілісну колекцію висока культура малярства, витончене колористичне бачення, естетичний смак, неймовірна тональність настроєвих лейтмотивів», – зазначає мистецтвознавець Зоя Навроцька.

У 1998 р. Карелу Якубеку присвоєно почесне звання «Заслужений художник України». У 2004-р він став лауреатом Волинської обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича. Значною подією у житті художника стала виставка «Луцьк у барвах натхнення», що відбулась 2005 р. в Художньому музеї, відділі Волинського краєзнавчого музею. Ще одним успіхом стала поява альбому про творчий доробок Карела Якубека із науковою статтею львівського мистецтвознавця Олега Сидора (2006 р). Ці факти в біографії мистця не тільки додали наснаги, сили жити й працювати, а й означились активізацією його виставкової діяльності. Так протягом року персональні виставки Карела Якубека відбулися з великим успіхом в Ужгороді (на батьківщині художника), а також – у Львові, Києві, Луцьку. В цей час художник переживав велике емоційне піднесення.

26 червня 2006 р. Указом Президента України Віктора Ющенка №578/2006 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди 10-ї річниці Конституції України» «за вагомий особистий внесок у державне будівництво, утвердження конституційних прав і свобод громадян, соціально-економічний і духовний розвиток України» художника з Луцька Карела Якубека було нагороджено орденом «За заслуги» III ст.

Управління культури Волинської обласної державної адміністрації подало його кандидатуру на здобуття почесного звання «Народний художник України». Однак дочекатися цього художнику не судилося – 18 грудня 2008 року Карел Михайлович Якубек залишив цей світ. Розпорядником його творчої спадщини став колекціонер і добрий товариш художника Олег Володимирович Гаврилюк, який передав значну частину архівів мистця, окремі твори авторської графіки та малярства до Волинського краєзнавчого музею і нині продовжує справу популяризації творчості митця в Україні. На день пам’яті про Карела Якубека були розгорнуті: об’ємна виставка його творів «Творчість як зміст життя» у Художньому музеї м. Луцька в 2009 р., виставка «Миттєвості осяяні натхненням» у галереї сучасного мистецтва «Арт-кафедра» в 2014 р. Творчий запал і натхненність притаманні всьому, що творив Карел Якубек. «Чи це карпатські мотиви, пречудові краєвиди Луцька, блискучі натюрморти, або ж звичайні замальовки із мандрівок по Волині, Прибалтиці, Карпатах – все відтворене з високою професійністю і небайдужим ставленням до мистецтва. Кожна деталь композиції, якою б спонтанною вона не виглядала, напрочуд осмислена, знайдена як єдино правильний крок», – зазначила керуючий партнер галереї «Арт-кафедра» Леся Корсак.

Література

В «Арт-кафедрі» – виставка картин Карела Якубека // Віче. – 2014. – № 51. – С. 3.

Навроцька З. 10 грудня 90 років від дня народження К. М. Якубека (1923-2008) – заслуженого художника України / З. Навроцька // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2013 рік / [ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, А. А. Панагайба] ; Упр. культури і туризму Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. О. Пчілки. – Луцьк, 2012. – С. 156–159.

Навроцька З. 10 грудня 100 років від дня народження К. М. Якубека (1923-2008) – заслуженого художника України / З. Навроцька // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2023 рік / Волин. обл.. рада, Упр. культури, з питань релігій та національностей Волин. ОДА, Волин. краєзн. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки; ред..-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понайба; відп. за вип.: О. Г. Важатко, Н. В. Граніч. – Луцьк, 2022. – С. 219–223.

Супрунюк Н. Карел Якубек – жива легенда малярства / Н. Супрунюк // Ініціатива. – 2007. – Лютий-березень. – С. 7.

Устимчук Р. Загадка Карела Якубека / Р. Устимчук // Волин. газ. – 2013. – № 36. – С. 13.

Якубек К. Твори з приватних збірок та музеїв : альбом-каталог / К. Якубек ; [упоряд. О. Сидор]. – Київ : [б. в.], 2006. – 160 с. : іл.


















 

Немає коментарів:

Дописати коментар