четвер, 21 грудня 2023 р.

СВІТ ВИШИВКИ ОЛЬГИ ОЛЬХОВОЇ

95 років від дня народження Ольги Антонівни Ольхової – вишивальниці, членкині Національної спілки майстрів народного мистецтва України

Ольга Антонівна Ольхова народилась 19 грудня 1928 р. в селі Хорошки Лубенського району на Полтавщині в сім’ї службовця. Нелегкі випробування випали на долю її родини: колективізація, розкуркулення, голодомор, поневіряння по світу, війна, тяжкі повоєнні роки.

Незважаючи на складні умови життя, Ольга закінчила 7 класів, а згодом здобула професію агронома, проте це не завадило вишивати та прикрашати свій побут. У 1958 р. родина переїхала до Луцька. Робота, сімейні клопоти не дозволяли з повною віддачею займатися мистецтвом. У вільні хвилини вона завжди вишивала, освоювала нові техніки. На становлення майстрині значно вплинуло знайомство з лучанкою Наталією Гуль, ще однією відомою мисткинею.

У 1980 р. вишивані речі Ольги Ольхової експонувались на виставці творів самодіяльних митців Луцька. У творчому доробку майстрині вишиті мережені серветки, рушники, скатертини, доріжки, чоловічі сорочки і жіночі блузи, лляні сукні, прикрашені досконалими візерунками. Вона володіє багатьма техніками художнього оздоблення тканин. У її арсеналі, зокрема, хрестик, занизування, художня гладь, низинка, вирізування, філе, зерновий вивід, виколювання, мережка та інші.

Виявила майстриня себе і в іншому виді мистецтва: плетіння прикрас із бісеру. У 1987 р. Ольга Антонівна створила перший гердан і з того часу не розлучається з бісером. Виготовленням прикрас захопилася вся родина, створивши власний мистецький осередок: невістки, онуки, племінниці, сестра. Колекція прикрас із бісеру нараховує більше двох сотень виробів: це строгі гердани і строкаті корали, загадкові жгути і чудернацькі «вихилясики», скромні «силянки» і вишукані кольє. Часто майстриня виготовляє комплекти: (кольє з сережками і браслетами, брошки і кліпси, кулони і сережки), надаючи їм поетичних назв. Викликають захоплення серії робіт намиста квіткового, брошок-букетиків квітів, дитячих прикрас. Багато з них було подаровано родичам, друзям, знайомим. Для створення своїх робіт Ольга Ольхова використовує не лише якісний бісер, склярус і намистини, але і напівкоштовне каміння: бурштин, рубін, малахіт, бірюзу. Майстриня запевняє, що немає обмежень у виборі технік і кольорів, все залежить від фантазії і відчуття естетичного смаку.

Незважаючи на свій поважний вік, рукодільниця вправно працює. Роботи Ольги Ольхової неодноразово демонструвались на виставках, фестивалях, святах народних ремесел у Києві, Львові, Луцьку. Майстриня брала участь у семінарі з відродження національної регіональної вишивки; її не один раз нагороджували подяками і дипломом за вагомий внесок у розвиток української культури та високі творчі досягнення. До 75-річного ювілею Ольги Антонівни у Волинському краєзнавчому музеї була розгорнута виставка «Чарівна скриня Ольги Ольхової», на якій експонувалось понад три сотні найкращих творчих робіт майстрині. Ольга Антонівна Ольхова – надзвичайно цікава, щедро обдарована людина, митець за покликанням. Її роботи вражають неперевершеним виконанням, естетичною довершеністю, а попри все – пройняті материнською любов’ю і душевною теплотою, бо творить вона для рідних людей.

«Своєю енергією вона заряджає і тих, хто поруч. Гуртує навколо себе цілу родину – дітей, онуків і правнуків, племінників та їхні сім’ї. Єднає любов’ю і мудрістю, умінням навчити без моралізаторства, поділитися досвідом без нехтування іншою думкою. Бабуся Оля просто вміє дарувати свою любов», – розповідає Ольга Ольхова-молодша, онука, член Національної спілки письменників України, кандидат наук із соціальних комунікацій, викладач Інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Література

Гуменюк Н. Із чарівної скрині майстрині / Н. Гуменюк // Віче. – 2003. – 18 груд. – С. 4.

Ольхова О. Берегиня великого роду [Електронний ресурс] / О. Ольхова // Волинь. – 2013.– 21 груд. // Режим доступу: https://www.volyn.com.ua/news/44055-bereginya-velikogo-rodu.html (дата звернення: 20.12.2023). – Назва з екрана.

Хомова Т. 19 грудня 80 років від дня народження О. А. Ольхової (1928) – вишивальниці, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України/ Т. Хомова // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2008 рік / Ред. упоряд. Є. І. Ковальчук, Е. С. Ксендзук. – Луцьк: ПВД «Твердиня», 2007.–  – С. 179–180.

Хомова Т. Чарівна скриня Ольги Ольхової / Т. Хомова // Луцьк. замок. – 2003. – 18 груд.

Штинько В. Чарівна скриня Ольги Ольхової / В. Штинько // Волинь.– 2004. – 15 січ.

 

 

Ольга Ольхова


Ґердан «Мрія». 1991. Бісер


Жіноча блуза «Снігова троянда». 2015. Лічильна гладь, білим по білому, вирізування, мережка


Жіноча блуза «Шовкова доля». 2000. Лічильна гладь, вирізування, мережка, прутик, виколювання


Фрагмент вишивки жіночої блузи


Немає коментарів:

Дописати коментар