пʼятницю, 13 жовтня 2023 р.

ПАТРІОТ І ЛЮДИНОЛЮБ

Життєвий та творчий шлях Георгія Юхимчука (1933-2013)

до 90-річчя від дня народження українського письменника, журналіста

Георгій Олександрович Юхимчук народився 14 жовтня 1933 р. у с. Милуші Луцького району. Складними були дороги його життя: коли йому виповнилося 13 років, його батьків жорстоко вбили. Юнак полишив навчання у місцевій середній школі, працював у колгоспі, завідував сільським клубом. Тільки у 1951 р. він відновив навчання у 9 класі Луцької школи робітничої молоді №1. У 1953 р. вступив на історико-філологічний факультет Луцького педагогічного інституту (зараз – Волинський національний університет імені Лесі Українки). Однокурсники пам'ятають його як життєрадісного, товариського, щирого, справедливого й працьовитого юнака, який користувався повагою і авторитетом у студентської молоді. Після закінчення інституту працював два місяці у Холоновецькій середній школі. Згодом Георгій Олександрович здобув професію журналіста у Вищій партійній школі. У цей час він познайомився із Борисом Антоненком-Давидовичем, Миколою Вінграновським, Василем Симоненком, Михайлом Ткачем, Іваном Світличним і багатьма іншими особистостями, які справили значний вплив на зростання його національної свідомості.

Довгий та творчий шлях у журналістиці розпочався у Луцькій районній газеті «Вільний шлях». Згодом він працював заступником головного редактора газети «Волинь», тривалий час очолював обласне редакційне-видавниче підприємство «Надстир'я». Ця посада принесла громадське визнання як керівника з масштабним мисленням і державною відповідальністю за доручену справу. У 1990-х рр. був завідувачем редакційно-видавничого відділу «Вежа» Волинського державного університету імені Лесі Українки.

Під впливом свого однокласника, побратима по слову Олександра Богачука та близького товариша Бориса Харчука майбутній письменник зробив перші спроби в царині літератури, почав друкуватися в обласних і республіканських часописах. Його художньо-публіцистичні твори публікувалися в багатьох колективних збірниках, на сторінках журналів «Україна», «Ранок», «Зміна», «Світязь», газет «Літературна Україна», «Сільські вісті», «Волинь».

У 1989 р. вийшла перша повість Георгія Юхимчука «Вода з нашої криниці», в якій розповідалося про події Другої світової війни, розкривалися глибини людської душі, долі наших земляків-волинян.

У 1998 р. побачила світ друга книга – «Минуле не мовчить» – психологічна повість, що відтворює трагічні сторінки минулого. Повість продовжує розповідати про події, започатковані в книзі «Вода з нашої криниці». Письменник намагався дати оцінку діяльності ідеології Червоної Армії та ОУН-УПА в самому її зародку.

Георгій Олександрович мав багато друзів, найперше тих, хто цінував його не за призначеними посадами, а за людяність, саможертовність, готовність зарадити чужій біді. Його поважали за виважений розум, незалежний, відвертий і непідкупний характер. За спогадами друзів він був щедрий, чесний, рішучий, благородний і світлий у доброті своїй. Однак найбільше він болів Україною, гордився, що ми нарешті не малороси, а маємо свою Державу.

Помер Георгій Юхимчук 26 вересня 2013 р., трохи не доживши до 80-річчя.


ЛІТЕРАТУРА

Юхимчук Г. О. Вода з нашої криниці : повість / Г. О. Юхимчук. – Київ : Рад. письменник, 1989. – 336 с. 

Юхимчук Г. О. Минуле не мовчить. Ч. 3 : Дороги і бездоріжжя / Г. О. Юхимчук. – Київ : Укр. письменник, 1993. – 420 с. 

***

Георгій Юхимчук // Письменники Лесиного краю : літературозн. довід. – Луцьк, 1994. – С. 51–52.

Дробот Г. «Патріот і людинолюб» / Г. Дробот// Наш університет : газета / Волин. нац. ун-т імені Лесі Українки. – Луцьк, 2013. – Жовт. (№ 10). – С. 16–17.

Павлюк І. Юхимчук Георгій Олександрович / І. Павлюк // Українська журналістика в іменах : матеріали до енцикл. слов. – Львів, 2000. – Вип. 7. – С. 384–385.

Станіславчук В. 14 жовтня 80 років від дня народження Г. О. Юхимчука (1933) –українського письменника, журналіста / В. Станіславчук // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2013 рік / [ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, А. А. Панагайба] ; Упр. культури і туризму Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. О. Пчілки. – Луцьк, 2012. – С. 124–126.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар