пʼятницю, 23 грудня 2022 р.

23 грудня 1961 року зустрічає свій День народження Василь Слапчук – український поет, прозаїк, літературний критик.

Лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, заслужений діяч мистецтв України.

З великою повагою і радістю вітаємо Вас з днем народження! Нехай сьогодні і завжди в це свято Вам буде тепло від турботи і уваги дорогих людей!

Нехай міцним буде те, що найдорожче в житті — дружба, здоров'я, сім'я! Здоров'я Вам, благополуччя, сонячних фарб у житті!

Про Василя Слапука:

Народився в селі Новий Зборишів Горохівського району Волинської області.

Після закінчення Лобачівської середньої школи навчався професії шліфувальника у Луцькому технічному училищі № 1, після якого працював на автозаводі «Комунар» м. Запоріжжя.

Військовий обов'язок відбував у Афганістані. Служив у 3 батальйоні 66 ОМСБ, що знаходилася у м. Джелалабаді. 12 лютого 1981 року відділення, у якому він служив, залишили прикривати відхід колони, під час бою БМП (бойову машину піхоти) підбили з гранатомета. У результаті вибуху заклинило башту. Слапчукові вдалося усунути пошкодження, після чого продовжували бій. 4 червня 1981 року отримав контузію, коли БМП підірвалася на міні. Від госпіталізації відмовився, зоставшись на бойовій позиції. 18 червня 1981 року під час штурму бази моджахедів в ущелині Тора-Бора (одна з п'яти наймасштабніших військових операцій, що проводилися радянськими військами на території Афганістану 1981 р.) у провінцїї Нангархар, був тяжко поранений. Ця база стала відомою після того, як 2001 р. її довелося штурмувати американським військам. Лікувався у шпиталях м. Ташкента та м. Львова.

Закінчив факультет української філології Луцького педагогічного інституту ім. Лесі Українки (1988–1993). Кандидат філологічних наук 2011 р. Кандидатська дисертація: «Національний образ світу у творчості поетів-шістдесятників (М. Вінграновський і А. Вознесенський)».

Голова Комітету Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень».

Член Комітету з Міжнародної літературно-мистецької премії імені Пантелеймона Куліша.

Почесний громадянин Луцька (2010)

Почесний громадянин Волині (2011)


Немає коментарів:

Дописати коментар