вівторок, 31 серпня 2021 р.

До 70-річчя від дня народження Миколи Кумановського

 Дорогоцінні наші читачі, привіт вам перед осінніми деньочками і купою справ сімейних, домашньо-городніх і робочих!!!

Сьогодні в останній день серпня народився художник Микола Кумановський. І в цьому році йому - 70 років. 5 років його вже нема з нами, а то би випив би він сьогодні добряче. Ювілей же!))) І виглядав би вже не так, і втома в очах збільшилась би до страшенних об’ємів. А от такий він був у 20 років. Отаким і пам’ятають його однокурсники. І ви пам’ятайте.

А поки послухайте і подивіться його поезію в проєкті кафедри української літератури ВНУ ім. Лесі Українки "Слухаємо українську (літературу) \ українське (СЛОВО)" : аудіо- та відеочитка, фото- та відеовізуалізація творів української літератури, листів, спогадів, щоденників українських письменників, іконографії".

Посилання https://www.youtube.com/watch?v=k9YZfQv-jZQ

А ще намагайтесь лишити слід по собі на цьому світі, як лишив по собі слід Микола Кумановський. Слід, про який написав Віктор Наумчик, його друг і один з небагатьох, хто любив і поважав його все життя.

 

Лишити слід. Не як від зливи,
Що місить нервами болото.
Не лиш тоді. Коли вже сивий.
Й не словом хваста з свого рота.

Лишити слід – у слід з собою,
Щоб хтось ступив у нього вірно:
Не вітром вбитою росою,
І  не отрутою підшкірно.

Лишити слід, та не від ніг.
Хай страх росте. Він не вбиває.
Під сонцем – веселіший сміх,
Й без хмар воно слідів не має.


До 70-річчя від дня народження Миколи Кумановського (31.08.1951 - 2.08.2016) - українського художника, філософа, поета.

Проєкт кафедри української літератури Волинського національного університету імені Лесі Українки "Слухаємо українську (літературу) \ українське (СЛОВО)" : аудіо- та відеочитка, фото- та відеовізуалізація творів української літератури, листів, спогадів, щоденників українських письменників, іконографії".

Епізод 91.

Автор поезій : Микола Кумановський. Вірші із збірки: "Слід у слід. Малюнки равлика: Поезії" (Луцьк: Волинська обласна друкарня, 2004. 56 с. Графічні роботи-ілюстрації до збірки: Микола Кумановський).

 Що ж це за равлик? З інтерв'ю М.Кумановського: "Слід у..." - малюнки равлика поезії. Про такого символічного равлика, який повзає по землі. Історія така: колись я жив у квартирі, яка раніше була просто під'їздом. Під ним був розташований підвал, в якому деякі люди тримали курей і півнів. Уявіть собі, цей пташник у міському будинку... Вранці, а точніше дуже зранечку, я нерідко прокидався від кукурікання півнів із підвалу. Коли сидів на кухні й пив ранкову каву, спостерігав як по землі совалися равлики, залишаючи срібний слід на червоному тлі килима. - А равлики звідки? - Я ж кажу, що колись замість тої хати був звичайний під'їзд. Звідки там взялися ті равлики не знаю, але ж постійно були там". (http://postup.brama.com/usual.php?wha...)

Про художника М.Кумановського тут: https://volart.com.ua/art/kuman/  і у нашій бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар