понеділок, 28 вересня 2020 р.

Поет волинського пейзажу…

І знаєте, хто то? ;-)

А то – український художник, педагог, культурний діяч. Майже одноліток Лариси Косач. Цьогоріч – 150 років від дня його народження.

Знайомтесь:

Андроник Григорович Лазарчук (1870-1934) – поза всяким сумнівом, належить до числа найбільш знакових для Волині митців. Будучи уродженцем села Уховецьк (нині Ковельський район), він крізь усе своє життя проніс у серці пейзажі рідних місць, образи краян, картини їхнього побуту. Де б йому не випало бути, роботи художника дихали волинським колоритом.

Коротенько: народився Андроник Григорович у с. Уховецьк (нині Ковельський район) на Волині. Навчався у Петербурзькій Академії мистецтв 1889-1897 рр., на педагогічних курсах при Академії мистецтв та у майстерні професора Маковського у 1899-1900 рр. Упродовж всього життя викладав малювання і креслення в навчальних закладах у Почаєві, Ковелі, с. Великі Дедеркали (Тернопільщина), Кременці, Конотопі та Борзні. Співпрацював з Оленою Пілкою в журналі “Україна молода”. З 1915 р. постійно проживав у Борзні на Чернігівщині, де у 1919 р. очолив художні курси, а у 1922 р. став ініціатором заснування Бортнянського краєзнавчого музею, яким завідував у 1922-1925 рр. Майстер побутових картин, пейзажів та портретів. Розписував церкви Почаївської лаври. Розвивав кращі традиції українського реалістичного мистецтва.

“В образну структуру волинських пейзажів він вводить конкретні мотиви: малює польові дороги, стежки, копиці сіна, курні хати... Поліський краєвид ще називається “стелиця”, бо має яскраву горизонтальну структуру. Пробував свої сили Лазарчук і в портреті, і як ілюстратор часописів “Молода Україна” і“ Рідний край”, редактором яких була Олена Пчілка”, - розповідає провідна наукова співробітниця Художнього музею в м. Луцьку Тамара Левицька.

А Тамара Левицька досліджує творчість Андроника Лазарчука вже більше 30-ти років. Каже, що лише той, хто поверхово знає художника, може ставити під сумнів велич його таланту.

“Він закінчив Санкт-Петербурзьку академію мистецтв і здобув найвищу професійну кваліфікацію. Тому, мені б хотілося на цьому наголосити, аби ні в кого вже не виникало бажання назвати Лазарчука “сільським художником”, який не мав власного стилю”, – далі продовжує Тамара Левицька.

Андроник Григорович, показуючи життя таким, яким воно є, був провидцем. Його картини і сьогодні хвилюють наші серця, змушують думати про долю рідного краю і людини в ньому.

Як громадянин – Андроник Лазарчук був митцем глибоко національним. Закоханим у свій край та його людей.

А сина Іполита по праву вважають основоположником мультиплікації в Україні!

А. Г. Лазарчук жив у гармонії з природою і людьми. Його заповіт – "Працювати так, щоб життя було красивим" – є актуальним і для нас, сьогоднішніх.

Якщо вас зацікавила інформація, і ви б хотіли більше і глибше дізнатися про митця, запрошуємо вас до нашої бібліотеки, а також перейти за посиланням, щоб ознайомитися з творчістю художника.

https://www.volart.com.ua/art/lazarchuk_andronyk/

Немає коментарів:

Дописати коментар