пʼятницю, 1 травня 2020 р.

Maifeiertag – Вальпургієва ніч в Німеччині

З 30 квітня на 1 травня у Німеччині ця ніч – це веселе, галасливе й шумне свято Maifeiertag.
Містика, «нечиста» сила збирається саме в цю ніч, а не на Halloween, як ми звикли собі уявляти. Саме тоді всі темні сили збираються докупи і намагаються шкодити людям. У Німеччині вважається, що щорічно в ніч на 1 травня на вершини Броккен і Блоксберг у горах Гарц (від Hart – «лісисті гори», там ростуть ялиці) злітаються на мітлах, вилах і козлах тисячі європейських відьом.
Це свято дійшло із середньовіччя. Починається воно напередодні, у Вальпургієву ніч, яка вважається шабашем нечистої сили, назва свята походить від імені християнської святої Вальбурги. У селах у Вальпургієву ніч проводилася магічна церемонія вигнання відьом: люди розпалювали багаття, на яких іноді спалювали солом’яне опудало відьми, обходили будинки з факелами, дзвонили в церковні дзвони. Вважалося, що трави в цю ніч мають магічну силу.
Батраки, що працювали всю зиму, саме на перше травня звітували про стан господарства, тому цю ніч присвячували «підтягуванню хвостів», намагалися все зробити якнайкраще, щоби хазяї добре заплатили. Робітники розпалювали багаття, працювали і співали пісні, щоби відігнати нечисту силу. Вранці ж господарям показували збережене господарство, отримували зароблене і веселилися під травневим деревом.
Символіка свята. У переддень свята необхідно обов’язково прикрасити будинок зеленим віттям, квітами, щоби весь рік пройшов вдало.
Головний символ свята – травневе дерево. Це великий стовбур, зверху якого вінок із зелені і квітів. На вінку закріплюють різнокольорові стрічки здебільшого червоні. Травневе дерево – знак самого життя, весняного буяння. Стовп із вінком – наче чоловік і жінка, що дарують нове життя, символ злиття весни і воскресіння природи.
В цей день німецька молодь веселиться усю ніч, «танцюючи в травень». Зранку біля травневого дерева, що було пронесене вулицями і встановлене в центрі містечка, знову відбуваються танці. Подекуди на вершечку стовпа чіпляють чоботи, одяг бо інші призи. Той, хто зможе щось дістати, отримує цю річ у подарунок.
Згідно з іншою традицією хлопці ставлять під вікна дівчат, що їм подобаються, «травневе дерево» – берізку, завішену різноколірними стрічками. Це зовсім не означає, що дівчина стала нареченою. Крім того, якщо юнак не до вподоби, на поріг виставляється порожній кошик. Тепер головне прослідкувати, щоби ворота дому дівчини не були обмазані дьогтем. Адже це страшна ганьба для красуні. Хлопцям треба врахувати й те, що під вікнами однієї дівчини може рости тільки одне «травневе дерево». Як молодь добивається цього? Хто кулаками, а хто хитрістю. Молодий чоловік, «посадив дерево», стереже її (щоб, наприклад, його не викопав суперник), а заодно і дивиться на реакцію дівчини. Вона підглядає у вікно за тим, хто ставить дерево, і може для нього виставити на поріг порожню корзину. Цей знак буде означати, що молодій людині не відповідають взаємністю. І тоді він може затаїти образу, образитися і помститися. Після чого з ранку можна побачити купу бруду, а найгірше – це вимазані ворота дьогтем, що з давніх часів є страшною ганьбою для молодої красуні, тому вона охороняє ворота цілу ніч... Ось так і не сплять всю ніч, один дерево стереже, а друга – ворота...
Ця тема знайшла відображення у мистецтві (за матеріалами Вікіпедії), зокрема:
·  Бал у сатани в романі «Майстер і Маргарита» Булгакова відбувається на Вальпургієву ніч.
·  «Вальпургієва ніч» у опері Шарля Гуно «Фауст».
·  Пісня «Вальпургієва ніч» гурту «Сектор Газа».
·  Пісня «Walpurgisnacht» німецького рок-гурту «Schandmaul».
·  П'єса «Вальпургієва ніч, або кроки Командора» В. В. Єрофеєва.
· Фінальні події аніме-серіалу Дівчинка-чарівниця Мадока Магіка відбуваються в Вальпургієву ніч.

Немає коментарів:

Дописати коментар