пʼятницю, 1 травня 2020 р.

День закоханих у Чехії

Всі звикли до того, що День закоханих або День святого Валентина святкується 14 лютого, а от чехи його святкують його ще й 1 травня.


Був пізній вечір – юний травень,
Вечірній травень – томління час.
І горлиці закоханий глас
Звучав, турбуючи темний гай.
       Карел Гинек Маха

   Перший чотиривірш поеми «Май» 1836 року Карела Гинека Махи сьогодні процитує, напевно, кожна друга молода людина в Чехії. Саме цей твір поета стало символом сучасного Першотравня та Дня любові в Чеській Республіці. Власне нове покоління додало цього дня романтичний відтінок, щоб досхочу відпочивати і насолоджуватися весною, зняло з нього ідеологічну складову. Так на зміну праці прийшла любов.
Сьогодні в цей день прийнято цілуватися з коханим під квітучим деревом: як правило, під черешнею. Вважається, що першотравневий поцілунок дозволить любові триматися як мінімум до наступного року! А ось якщо закоханий не поцілує свою обраницю, то їх любов може... зів’янути.
Тому весь день в місті можна зустріти закохані пари. Особливо багато їх в Петршінских садах, де якраз ростуть черешні. Крім того, на схилі Петршина пагорба встановлено пам'ятник  Карелу Махи, до якого щорічно приходять пражани, щоб вшанувати пам'ять автора відомого вірша Máj («Травень») і основоположника чеського романтизму.
Цього року масових заходів із зрозумілих причин не буде. У попередні роки 1 травня в Празі біля Петршінської вежі проходили святкові концерти і історичні шоу. Відвідувачі могли не лише послухати виступи артистів, а й зробити селфі з паперовою копією Махи – парасолька, віяло, капелюхи і інший реквізит для відповідності популярному чеському поетові надавали на місці. Сподіваємося, наступного року першотравнева програма буде насиченою, а цілуватися під квітучими деревами дозволять без медичних масок.
Ближче познайомитися із незамінною частиною луцької (і волинської) громади – чехами пропонуємо в наступних публікаціях: як вони живуть, чи плекають національні традиції, чи пам’ятають історію, чим займаються і які стосунки мають з Чехією?

Немає коментарів:

Дописати коментар