вівторок, 27 серпня 2024 р.

Світло (60 років від дня народження Оксани Степанівни Ядчук-Мачинської (1964) – української художниці)

        

Оксана Ядчук-Мачинська – видатна українська художниця родом з Волині. Вона тяжіє до модерну, її мистецька душа резонує в такт із творами Ґустава Клімта та Амедео Модільяні. Важко простежити, як народжуються ґештальти майбутніх робіт Оксани, бо для неї живопис – це велика таїна, а творення – інтимний процес.

Народилася    23 серпня 1964 р. у м. Володимирі-Волинському (нині Володимир) в сім`ї педагогів (мама – вчитель математики, тато – економіст). Мистецький хист родині передавався ще від прадіда-скрипаля, діда і до батька, вродженого художника. Всі три доньки Степана Ядчука – Галина, Тетяна і Оксана почали малювати з дитинства.

У 1973 р. сім’я переїхала до Луцька. Початкову художню освіту Оксана отримала у Луцькій дитячій художній школі. У 1980 р. вступила до Київсього художньо-промислового технікуму на відділ художнього оформлення (з 1999 р. – Київський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука).

Після завершення навчання влаштувалася на роботу у Волинський оформлювальний комбінат на посаду художника-дизайнера. В цей час вона плідно працювала в царині станкового малярства. У 1989 р. та 1991 р. приймає участь у Республіканських виставках у Києві. Вона багато експериментувала, працюючи у різних видах і техніках образотворчого мистецтва: малярство, графіка, батик тощо. У 1992 р. Оксану Ядчук-Мачинську стала членкинею Спілки художників України. Вона згадувала: «З 1982 р. по 1992 рр. працювала художником у Волинському художньо-оформлювальному комбінаті, виконувала цікаві замовлення, це була гарна практика, багато чого навчилась з технічної сторони, паралельно працювала творчо. Мріяла бути вільним художником. 90-і були наповнені спілкуванням з творчими людьми, художниками, поетами, мистецтвознавцями, планерами. Це дало поштовх до вступу в спілку художників України».

Оксана Ядчук-Мачинська

На початку 2000-х років розпочався новий етап в її творчій біографії – час активних пошуків у царині виражальної мови малярства, становлення художника із достоту об’ємним мистецьким доробком станкового малярства. На хвилі особливого піднесення і натхнення у неї один за одним з’явилися все нові і нові твори: зокрема серія «Сім місяців в раю», «Еліксир молодості», «Гімалайські грушки, «Мойра», «Осінній рай», триптих «Така зима», диптих «Любов – неначе спалах розуміння».

 

«Любов ─ неначе спалах розуміння» (Диптих). Полотно, акрил, олія 

Немало подорожуючи країнами Європи, Оксана відтворює свої враження на полотнах («Чорногорські мотиви», «Спогад про Херсонес», «Вітер із Македонії», «Полудень у Греції»). Все ж найглибше торкнуло душу піврічне перебування в мальовничому містечку Кааріна у Фінляндії (1998). Серія робіт «Життя дерев» та «Люди і Птахи» − результат знайомства з країною Суомі (самоназва Фінляндії) – залишились там на знак вдячності за народження доньки Анни.

 Серія «Сім місяців в раю» (шість полотен-спогадів про поїздку у Фінляндію) була створена через два роки після повернення з Суомі. Колорит, який зявився у творчості Оксани Ядчук-Мадчинської, − це саме результат накладання культур двох країн – України і Фінляндії. До того, як художниця відкрила для себе Скандинавію, працювала активними і яскравими кольорами, що немовби палали на полотні, як маки, калина, квіти в полі. Поступово їй розкривалась кришталево-біла природа Півночі, й яскраві фарби Волині змішалися на палітрі зі спокійними тонами. Полотна захоплюють глядача стилістичною довершеністю, образним мисленням, цікавими композиційними та колористичними вирішеннями.

З-поміж них вирізняються полотна із зображенням жінки. У них – образи матері, коханої, юної дівчини. Ці речі створені в особливому ліричному ключі із притаманною художниці виконавчою шляхетністю («Біла голубка», «Мрії про майбутнє», ін.). Художниця прагнула максимально передати стан душі, тому з особливою увагою виписувала очі: глибокі, дивовижно мигдалевовидної форми, загадкові, але водночас готові до діалогу, здатні поділитися найсокровеннішим. Портретний жанр для Оксани – це унікальна можливість вивчати людей і допомогти іншим краще зрозуміти власну психологію, побачити себе збоку, своєю чуттєвою красою.

 Нині Оксана Ядчук-Мачинська мешкає у Луцьку, у майстерні, що неподалік замку Любарта та Старого Лучеська. ЇЇ картини зберігаються в державних та приватних колекціях Фінляндії, Німеччини, Канади, США, Литви, Польщі та інших країн світу. Модель мистецтва художниці ґрунтується на місії особливого подвижницва, пієтету до Його величності Мистецтва, на засадах краси, гармонії світобудови, любові і доброти. За плечима у неї великий перелік виставкової діяльності у Луцьку, Києві, Львові тощо, низка персональних виставок.

Вона – постійний учасник художніх проєктів Волинського відділення Національної спілки художників України в Галереї мистецтв. У Художньому музеї, відділі Волинського краєзнавчого музею, її твори були презентовані на виставках «Не хлібом єдиним» (2002), «Послання брату» (2012).

У 2005 р. у державному історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» відкрилась виставка художниці Оксани Ядчук-Мачинської. На урочистості  художниця поділилась з присутніми секретами своєї творчості. Основний її натхненник – саме життя. Тому картини художниці вражають щирістю, вишуканістю, гармонійністю. «Я писала ці роботи з любов`ю до вас і дуже хочу, щоб вони допомогли вам відпочити від повсякденних турбот та залишили слід в пам`яті та душі», – сказала, звертаючись до присутніх художниця. На виставці було представлено тридцять робіт. Як сказала Оксана Ядчук-Мачинська, ці картини можна об`єднати в цикл «Живопис XXI століття». Найбільш близькою темою для пані Оксани є тема жінки – жіночі проблеми, образи, алегорії.

У 2021 р. на виставці «Камертони зими» Оксана Ядчук-Мачинська представила триптих «Зимова композиція», подивувала глядача своїми експериментами в царині безпредметного мистецтва, використовуючи в своєму арсеналі такі виражальні засоби як левкас, білила, віск, олійні фарби. У фондових запасниках Волинського краєзнавчого музею зберігається полотно «Марія» (1993) Оксани Ядчук-Мачинської. Воно є якісним мистецьким доповненням збірки творів волинських художників та його окрасою.

У 2021 р. у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ відкрилася масштабна ретроспективна виставка відомої волинської мисткині, членкині Національної спілки художників України Оксани Ядчук-Мачинської. Пейзажі рідного краю і закордонних локацій, абстрактні роботи, натюрморти, портрети та оголена натура, інсталяція на морську тему об’єднані в одну насичену експозицію концепцією, про яку авторка розповіла гостям презентації: «Я все сказала у своїх картинах. Коли ми народжуємося, то бачимо очі мами. Потім ми починаємо ходити – дивитися на землю. Йдуть роки, і ми все частіше задивляємося на небо, зорі, хмаринки... А що між?... Творчість! Життя, любов, мистецтво. Тому така назва виставки – «На небесах. На землі. Між»».

Для художниці, спілчанки Тетяни Ядчук-Богомазової ця подія також стала справжнім святом. Вона сердечно привітала сестру Оксану з важливим етапом у творчому житті: «Виставка охоплює різні періоди і показує, наскільки сформований художник має свою тематику, техніку виконання. Оксана – трудоголік, багато працює. У неї вже було дуже багато виставок в країні, за кордоном, вона – активний учасник пленерів. Думаю, художник не повинен боятися великих виставок. Це дуже цікаво».

Вибрані виставки

2021 – Ретроспективна виставка «На небесах. На землі. Між», Галерея мистецтв ВО НСХУ, Луцьк;

2016 – Персональна виставка, Арт галерея, Луцьк;

2013 – Персональна виставка, етнографічний музей 

Східноєвропейського національного університету (нині Волинський національний університет імені Лесі Українки);

2012 – Міжнародна мистецька виставка «Львівський осінній салон», Палац мистецтв, Львів;

2012 – Групова виставка «Ню», галерея «Коралі», Львів;

2012 – Виставка портрета «Художник очима художника», галерея «Триптих», Київ;

2012 – Виставка «Послання брату», Художній музей, Луцьк;

2012 – Персональна виставка, Музей гетьманства, Київ;

2011 – Регіональна виставка «Сусіди», Палац мистецтв, Львів;

2011 –  Всеукраїнська виставка «Весняна», Будинок художника НСХУ, Київ;

2011 – Міжнародна мистецька виставка «Львівський осінній салон», Палац мистецтв, Львів;

2010 – Всеукраїнська трієнале живопису, Київ;

2010 – Виставка «Біла», галерея «Коралі», Львів;

2009-2010 – Дипломант у номінації «Декоративний живопис» ІІІ Всеукраїнського творчого конкурсу «Різдвяна Зуза», Рівне;

2008 – Дипломант виставки сучасного мистецтва, присвяченої 100-річчю з дня народження Марії Приймаченко, галерея «Зуза», Рівне;

2007 – Виставка, присвячена Дню Незалежності України, Брест (Білорусь);

2005 – Виставка волинських художників, Замость, Польща;

2005 – Художня виставка «Мистецька палітра Волині», Український фонд культури, Київ;

2005 – Персональна виставка, Історико-культурний заповідник «Старий Луцьк», Луцьк;

2001 – Персональна виставка, міська галерея мистецтв, Ковель;

1999 – Персональна виставка, галерея «Крайня хата», Луцьк;

1998 – Персональна виставка, офіс «Rannila Steel Oy», Кааріна (Фінляндія);

1996 – Виставка мініатюри, Київ;

1993 – Виставка десяти луцьких художників, галерея «Крайня хата», Луцьк;

1992 – Попленерова седнівська виставка, галерея «Триптих», Київ;

1992 – Республіканська художня виставка «Осіння», Київ;

1992 – Виставка шести художників «Червневі зустрічі», ДІАЗ «Стародавній Київ», Київ;

1991 – Міжнародна виставка мініатюри «Delbellogallery», Торонто (Канада);

1991 – Республіканська художня виставка, присвячена 500-річчю запорозького козацтва, Київ;

1989 – Республіканська художня виставка «Людина і світ», Київ.

    Знаки Землі. Полотно, олія.

 

Вітер із Македонії. Полотно, олія. 


Біла голубка. Полотно, олія. 


Рожеві відблиски міста. Полотно, олія

 

Життя ─ як сніг. Полотно, олія.

 

Княжна. Полотно, олія.

 

Просвітлення. Полотно, олія.

 

Помічники. Полотно, олія.

 

Мрії про майбутнє. Полотно, олія.


Бабцін казанок. Полотно, олія.


Література

Возняк К. С. Творчість українських художників у дзеркалі сучасності / К. С. Возняк // Яровиця : наук.-метод. та культ.-просвіт. часоп. – 2015. – № 3/4. – С. 106–108.

Завада Л. 23 серпня 50 років від дня народження О. Ядчук-Мачинської (1964) – української художниці / Л. Завада // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2014 рік / Упр. культури і туризму Волин. ОДА, Волин. краєзнав. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк, 2013. – С. 129–132.

Кудрявцева В. Білий вітер із фантазійних світів Оксани Ядчук-Мачинської / В. Кудрявцева // Артанія. – 2013. – № 1/2. – С. 131–135.

Луцьк 1429. Остання столиця : альбом-каталог / Мистецьке об’єднання «Куля». – Луцьк : Ініціал, 2019. – 214 с.

Мислива-Бунько І. Життєствердне мистецтво від Оксани Ядчук-Мачинської / І. Мислива-Бунько // Наш університет. – 2013. – 20 лют. – С. 12.

Мисковець Т. Народжена для творчості / Т. Мисковець // Волинь-нова. – 2009. – 12 трав. – С. 7.

Старикова О.   60 років від дня народження О. С. Ядчук-Мачинської (1964) – української художниці / О. Старикова // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2024 рік / Волин. облрада, Департамент культури, молоді та спорту Волин. облдержадмін., Волин. краєзнав. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; [ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба ; відп. за вип. О. Г. Важатко, Н. В. Граніч]. – Луцьк, 2023. – С. 145–147.


Щастя жити у вільній державі : розмова Соломії Корольчук з художницею Оксаною Ядчук-Мачинською // Київ. – 2023. – № 11/12. – С. 170–173.

Ядчук-Мачинська О. С. Painting : живопис : буклет / О. С. Ядчук-Мачинська. – Луцьк : Ініціал, 2021. – 4 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар