четвер, 21 березня 2024 р.

КНИЖКОВА ВИСТАВКА «ТРАГЕДІЯ В САГРИНІ – 80 РОКІВ ЗНИЩЕННЯ СЕЛА НА ХОЛМЩИНІ»

10-11 березня 1944 року українці, що проживали на Холмщині будуть пам’ятати як найчорніший день свого життя. У ці дні польські підрозділи Армії Крайової разом з так званими Батальйонами хлопськими (польськими партизанськими силами які складалися переважно із місцевих селян) атакували українські села Андріївка, Березів, Бересть, Верешин, Ласків, Маличі, Малків, Модринь, М’ягке, Ріплин, Сагринь, Стрижівець, Теребінець, Теребінь, Турковичі, Шиховичі, повністю або частково спаливши їх. Польський наступ тривав протягом кількох наступних тижнів. За даними джерел в ході цієї операції було вбито від 1500 до 2000 українців.

Польські підрозділи Армії Крайової разом з Батальйонами хлопськими (польськими партизанськими силами, які складалися переважно із місцевих селян, які очолював Станіслав Басай) атакували українське село Сагринь. Жахливі картини того дня виринають з історії завдяки протоколам свідчень, що їх по гарячих слідах записали зі слів жителів, яким пощастило вижити. За різними даними, під час трагедії загинули від 800 до 1240 українців. Серед загиблих у Сагрині більшість становили жінки та діти. Перед смертю люди зазнавали нещадних знущань і тортур.

Велика кількість жертв у Сагрині пояснюється тим, що у селі кожен день увечері збиралося багато людей із сусідніх сіл, щоб заночувати під захистом української поліції та місцевої самооборони, які були в Сагрині.

Нападники використовували запальні кулі, які потрапляли у висохлі солом’яні стріхи будівель і за декілька хвилин перетворили село у вогненне море. Було знищено церкву, парафіяльні будинки, понад 260 житлових будинків, молитовний будинок громади євангельських християн, сотні господарських будівель.

До уваги читачів у відділі краєзнавства розгорнута книжкова виставка «Трагедія в Сагрині – 80 років знищення села на Холмщині».

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар