четвер, 27 липня 2023 р.

Майстриня кольору та мрій: портрет художниці, що творить світ мистецтва

 

75 років від дня народження О. І. Бурдаш (1948) – української художниці

 








Олена Бурдаш – талановита українська художниця, яка завойовує серця глядачів своїми унікальними творами. Її творчість – це втілення почуттів, емоцій та прекрасних образів на полотні. Незвичайна техніка малювання, багатий вибір кольорів та тонка гра світла – все це робить твори Олени Бурдаш неповторними та захоплюючими.

Художниця Олена Іванівна Бурдаш народилася 27 липня 1948 року в селі Сенкевичівка, що на Горохівщині. У 1969 р. закінчила Луцьке педагогічне училище. В 1970 році почала навчання у Львівському училищі декоративно-прикладного мистецтва ім. І. Труша (відділ художньої обробки металу). У шкільні роки паралельно з навчанням відвідувала художню студію при Палаці піонерів під керівництвом Петра Сензюка та брала активну участь у діяльності літературного гуртка «Лесин кадуб», яким керував тоді поет Василь Гей. Головними шанувальниками її віршів тоді були Кость Шишко, Сашко Валента, Віталій Мельник, Богдан Федорук, Петро Панасюк, Євген Ходаківський, Мирон Нестерчук та інші. Безумовний успіх у цій царині вона здобула у 1969 р., коли її вірші були надруковані у київському літературному альманасі «Вітрила».

В студентські роки Олена Бурдаш розпочала пошук власної моделі творчості. Захоплюючись здобутками європейських класиків кінця ХІХ – початку ХХ ст., вона успішно стилізувала технічні прийоми талановитих художників Гогена, Модільяні, Пікассо, Матісса.

Проте така яскрава особистість не вписувалась в радянський лад, тому після другого курсу училища вона була виключена дирекцією начебто за дисциплінарні порушення. Насправді, справжня причина була у відвертій симпатії до буржуазної естетики, ворожої офіційній культурі. Однак, навіть після виключення з училища Олена не впала у відчай. Навпаки, вона активно займалася творчістю, працювала, щоб забезпечити собі кошти на прожиття. Працювала натурницею у Інституті декоративно-прикладного мистецтва, а потім двірничкою і прибиральницею, та надалі не забувала про свої художні здібності. Вона продовжувала читати, малювати і відвідувати виставки і музеї.

Олена Бурдаш швидко стала неперевершеною художницею львівського андеграунду, втілювала дух неофіційного мистецтва. Важко переоцінити її вплив на мистецтво цього періоду. Її твори чудово поєднувалися з естетикою православного іконопису та народного мистецтва.

Новий етап творчості у житті художниці пов’язаний з перебуванням прочанкою у Почаївській Лаврі. Вона писала поезії, казки, притчі, стала авторкою гуашевих та акварельних мініатюр. Серед них: «Двоє», «Пантелеймон», «Трійця», «Грушевий дзвін» та інші.

З 1986 року вона проживає у Луцьку. У 1987 – Олена організувала персональну виставку в Обласній науковій бібліотеці ім. Олени Пчілки, що стала важливою подією на мистецьких горизонтах Волині часів перебудови.

З того часу ім'я Олени Бурдаш з'являється на сторінках часописів та каталогів. Серед провідних творів можна назвати: «Погляд у майбутнє», «Чаша», «Поцілунок», «Спіраль почуттів», «Грані дозволеного».

У 1992 році Олена Бурдаш стала членом Волинської обласної організації Спілки художників України. Брала участь у Міжнародному бієнале «Iмпреза-89», Iвано-Франкiвськ, Україна (1989); – Республiканській виставці, присвяченій І з’їзду СХУ, Київ, Україна (1992). Вражає географія її персональних виставок: 1990 – Брест, Бiлорусь; 1990 – музей етнографії та художнього промислу Львівського відділення інституту мистецтвознавства, фольклору і етнографії, м. Львів; 1996 – виставка у краєзнавчому музеї, м. Луцьк; 1998 – ювілейна виставка в Галереї мистецтв Волинської організації НСХУ; 2010 – Гармонія протиріч, виставка в Музеї Гетьманства, м. Київ; 2011 – виставка в Галереї Боумена, м. Львів; 2014 – виставка в Галереї мистецтв Волинської організації НСХУ.

Проілюструвала збірки поезій К. Корецької «Відкрите небо» (1999) і Л. Дубас «Цветок руки» (2001; обидві – Луцьк). Про творчість художниці знято телефільм «Трійця» (1998, реж. В. Шевчук).

25 липня 2018 року вона презентувала збірку «Афоризми», котра вийшла друком напередодні її 70-річного ювілею. Зустріч з мисткинею відбулася у Великому залі Галереї мистецтв і зібрала її відданих друзів, давніх шанувальників, а також тих, хто вперше знайомився з творчістю цієї талановитої волинянки.

Нині художниця радує нас своїми чарівними творами, які вражають неймовірною красою та талантом. Її картини переносять нас у світ мрій, сповнений кольорів та емоцій, і зачаровують кожен раз, коли роздивляємося їх деталі. Мистецтво Олени Бурдаш викликає почуття захоплення і натхнення, розкриваючи нові глибини кожного образу. Безсумнівно, вона залишає слід у серцях своїх глядачів та шанувальників.

 

Література

1.          Навроцька З. 27 липня 75 років від дня народження О. І. Бурдаш (1948) – української художниці / З. Навроцька // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2023 рік / Волин. обл. рада, Упр. культури, з питань релігій та національностей Волин. ОДА, Волин. краєзн. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба ; відп. за вип.: О. Г. Важатко, Н. В. Граніч. – Луцьк, 2022. – С. 132–135.

2.          Напєрай Ю. «Українське мистецтво об’єднує» / Ю. Напєрай // Monitor Wolynski. – 2014. – № 6. – С. 4.

3.          Пилипчук М. «Моє життя – це пошуки гармонії»: художниці Олені Бурдаш – 68 років / М. Пилипчук // Волин. новини. – 2016. – 4 серп. – С. 15.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар