пʼятницю, 27 травня 2022 р.

З рубрики «Цікаві факти про відомих волинян». Академік Михайло Кравчук

Ну що, наші безцінні читачі? Ми продовжуємо вас знайомити з цікавими фактами про Волинь та відомих волинян. Сьогодні у нас цікаві факти про математика, українського академіка Михайла Кравчука. На монастирській стіні будівлі, де розташувалась наша бібліотека є пам’ятна дошка академіку. Знаєте чому? Бо він тут вчився, в цьому приміщенні на початку минулого століття була українська чоловіча гімназія. Отож, про Михайла Кравчука.


1.  Дідусь Михайла Кравчука по мамі за національністю – німець. Маму звали Адельфіна Фрідріхівна. Другий дідусь по батькові Йосип – українець, селянин, був шевцем.

2. В сім’ї Кравчуків розмовляли українською. Хоча всі в сім’ї вільно володіли польською, німецькою, французькою, і діти, і батьки. Принципова позиція.

3. Закінчив Луцьку гімназію із золотою медаллю і відразу вступив на математичний факультет до Київського університету.


4. Його дуже цінували викладачі, поклопотали залишити Михайла Кравчука у виші, бо в ньому просто шаленів талант математика. І всі це бачили і розуміли!

5. Вперше створює словник математичних термінів! Аж три томи! Він це зробив на віки і для України разом зі своїм колегою академіком Федором Калиновичем! Це була подія!!!

6. У громадянську війну виїздить в село під Києвом, працює вчителем. Треба було рятуватись від голоду і розрухи.

7. В 20-ті роки ХХ століття працює викладачем, повністю присвячує себе науці. Бо наука – то прогрес і майбутнє.

8. Став наймолодшим академіком Всеукраїнської академії наук. Йому було тільки 37 років.

9. Його науковими роботами цікавились математики і фізики усього світу.

10. В 1937 році починається тотальне фізичне знищення українських науковців, митців, літераторів. Всієї української інтелігенції.  Кравчука назвали прихованим націоналістом! Його арештовували два енкаведешника з освітою 7 класів і тотальною ненавистю до українства та освічених людей.

11. Геніального математика, того, за чиїми розрахунками створили перший комп’ютер і перші космічні кораблі, за націоналізм ув’язнили на 20 років таборів і 5 років позбавлення політичних прав.

12. Маршрут його висилки : Київ – Владивосток – Магадан – Колима

13. Його не стало в 50 літ. І не згадували його, хоча й реабілітували, до 1991 року.

14. Ім’я українського математика Михайла Кравчука внесено ООН до Міжнародного календаря видатних науковців світу.

15. В наш час математичні рішення Кравчука допомагають науковцям з усього світу обробляти та відновлювати зображення відеоматеріалів, розпізнавати характер пухлин та розшифровувати арабські рукописні слова.


Немає коментарів:

Дописати коментар