вівторок, 20 квітня 2021 р.

Старі мелодії по-новому

Привіт всім нашим читачам. Тако подумалось, може, трішки музички вкрапнути в наш краєзнавчий блог?  І то музички, яка всіма своїми «боками» тулиться до Волині? От, ловіть, що маємо, і будете мати й ви! 

Пропонуємо послухати "Троянди на пероні"

Її автори – відомий композитор Анатолій Горчинський і волинський поет, лучанин Олександр Богачук.

Багато хто стверджує, що Горчинський написав цю пісню у 60-х роках саме у Луцьку, коли працював режисером місцевого облмуздрамтеатру.

Нажаль, відеозапису пісні «Троянди на пероні» у виконанні Юлії Пашковської немає. Але є аудіозапис з вінілової платівки. Це перша джаз-версія цієї пісні. Насолоджуйтесь!

Пісню переспівувало багато українських виконавців, от ми обрали версію львівського гурту Wszystko.

 

Тиша навкруги (сл.і муз.О. Богачука)

А це пісня, яку написав волинський письменник Олександр Богачук на початку сімдесятих минулого століття (капець як страшно звучить!!!))). Він – автор і слів, і музики. Перша версія пісні Богачука – романсова у виконанні тріо Мареничів. Такою цю пісню знають мільйони українців в усьому світі. Послухайте!

А це - шикарна твіст-версія пісні «Тиша навкруги», яку зробив кавер-гурт «Wszystko» зі Львова і його лідер-вокал Зіновій Карач. Дуже незвично оту плавно-ліричну пісню слухати і танцювати при ній не «мєдляк», а твіст! Прикольно, правду кажем!

 

А рок версію не хочете??? Рок-група OT VINTA таке зробила з богачукової пісні, що і ми якось вклякли! Як вам рокова «Тиша навкруги» про кохання?! Жесть і респект!!!

А шо робити, дорогоцінні наші?  Століття 21-ше, молодь трохи інша, слухають іншу музику, але то всьо не значить, що пісні української естради 70-80-х років нікому не цікаві. Ще й як цікаві! Шо ви???!!!

 

«Радіймо сонцю і життю» сл. Д.Чередниченко, муз. К.Стеценка)

Був колись в історії української музики період шаленої популярності вокально-інструментальних ансамблів, які працювали при обласних філармоніях. В Луцьку таким ВІА був легендарний ВІА «Світязь». Черговий його склад в 1984 році на Львівському ТБ зняв музичний концерт, в якому є пісня, яка в сімдесятих порвала попсову українську естраду. Це пісня  «Радіймо сонцю і життю». Такий фанк-рок в ті часи – це щось бомбічне і незвичне. Порівняйте 3 версії: перша – Вадим Гаркавий і ВІА «Світязь», друга – кавер-гурт зі Львова «Wszystko» і третя – це перше виконання, запис 1977 року з вінілу ВІА «Чарівні гітари» і Тарас Петриненко. 

«Ні, я не ту кохав»

Автор цієї пісні – соліст ВІА «Світязь» Анатолій Говорадло. От, послухайте дві версії – перша у виконанні автора, а друга – кавер-гурту «Wszystko». Порівнюйте)))


А ця пісня взагалі не має ніякого волинського стосунку до волинян, але ж гарна яка!!! «Білий сніг на зеленому листі»(сл. М. Ткача, муз. О. Білаша) .

Перша версія – співає Віктор Женченко, друга – кавер версія Зеновія Карача.

Любіть українське, знаходьте круті кавери на золоті шлягери 60-80-х років –  і буде вам радість. А то взяли моду тащитись від фізкультури з дітьми під примітивну «Ягода малінка», поширювати на своїх сторінках в соцмережах і казати, як це класно. І роблять це (самі бачили) наші читачі і друзі, що омрачає і без того паскудний на сьогодні настрій.

Отож, за хороший настрій!!!

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар