вівторок, 26 березня 2024 р.

КНИЖКОВА ВИСТАВКА «З‘ЇЗД МОНАРХІВ ЧИ КОРОНАЦІЯ ВІТОВТА?» КНИЖКОВА ВИСТАВКА

Цього року виповнюється 595-та річниця З’їзду європейських монархів до Луцька.

1429 р. відзначився подією, яка стала знаковою для міста і важливою для всієї української історії, що вже тоді була і європейською. У величному замку Великого князя литовського Любарта 9 – 29 січня 1429 року відбулася найбільша в середньовічній історії України та всієї Східної Європи міжнародна конференція європейських монархів, котру організував князь Литви Вітаутас Великий та імператор Священної Римської імперії Сигізмунд Люксембурзький. З`їзд засвідчив, що місто і регіон займали чільне місце у геополітиці європейського рівня. Зокрема, місто Луцьк на невеликий час стало важливим політичним центром, у якому мали розвязуватися не лише претензії князівської влади, а й питання турецької загрози, поширення впливу Ватикану тощо. Саме в Луцьку у 1429 році зароджувалася європейська дипломатія, а місто отримало міжнародне визнання з важливих центрів Європи.

Загальна кількість гостей Луцького з'їзду, котрі представляли 15 держав, сягала 15 тис. осіб, що перевищувало все тогочасне населення міста у 3 рази. Для них приготували двори та будинки не тільки в Луцьку, а й на його околицях. Щоденно гості споживали по 700 бочок питного меду, вина й мальвазії, 700 волів, 1400 баранів, сотні лосів, зубрів, диких кабанів.

На запрошення великого князя Вітовта першим до Луцька прибув польський король Владислав ІІ Ягайло із дружиною Барбарою. Наприкінці січня лучани приймали Імператора Священної Римської Імперії Сигізмунда I Люксембурга зі свитою. Також на з’їзді були присутні Король данський і шведський Ерік VII, великий князь московський Василь II Темний, представники Папи Римського Мартина V, Візантійської імперії, литовських та руських князів.

Приводом для такого зібрання стало створення окремого литовсько-руського королівства, яке планував очолити Вітовт. Його урочиста коронація повинна була відбутися у Луцьку, що мав стати південною столицею Литви. Проте, Вітовту не вдалося втілити у життя цей грандіозний план. Запротестували поляки, коронацію запланували на осінь 1430 року у місті Вільно (тепер Вільнюс). Корону, яку вислали Вітовту Папа Римський та імператор, викрали, а у жовтні 1430 року князь Вітовт несподівано помер, так і не ставши королем. Як вважають історики, коронування Вітовта докорінно змінило б політичну карту Європи і обезсилило б московське князівство, яке тоді вже набирало потуги, хоч і було під владою Золотої Орди.

Дипломатична зустріч європейських монархів у Луцьку, як вважають деякі історики, запустила паростки Європейського Союзу, який тепер об’єднує 27 держав. До речі, представники третини з них були учасниками луцького з’їзду у 1429 році.

До уваги читачів у відділі краєзнавства розгорнута книжкова виставка «З‘їзд монархів чи коронація Вітовта?».







 

Немає коментарів:

Дописати коментар