понеділок, 19 лютого 2024 р.

Книжкова виставка «Цікаве про Луцьк в дослідженнях Вальдемара Пясецького»

 

Цього року виповнюється 90 років від дня народження Вальдемара Пясецького.

Вальдемар Пясецький народився 5 січня 1934 р. у Дубровиці. Освіту Вальдемар здобував у школі в м. Володимирі, а потім вступив у Львівську політехніку на архітектурний відділ.

Саме у Володимирі він познайомився із відомим краєзнавцем Олександром Цинкаловським, який вплинув на захоплення історією. Вальдемар Пясецький працював викладачем історії мистецтв у Луцькій художній школі та Луцькому педінституті імені Лесі Українки.

Був одружений, мав двох доньок. Восени 2017 р.  з дружиною переїхав до Польщі через стан здоров'я. Вальдемар Пясецький помер 29 червня 2020 р.

За життя дослідник Луцька отримав такі відзнаки, як «Заслужений діяч культури Польщі» та «Почесний краєзнавець України». Вивчення краю розпочав на початку 1960-х рр. У 1973 р. з’явилася перша розвідка Вальдемара Пясецького про м. Луцьк. Він відомий як дослідник найважливіших осередків давнього Луцька та його околиць: Верхнього Замку, Окольного та Старого міста, Передмістя, Заглушеччини, Градної Гори, Помостич, Хмельника, Волиці, Яровиці, Гнідави, Красного, Кушкаровки, Дворця, Волички над Глушцем та ін. У доробку краєзнавця є і дослідження з минувшини Володимира-Волинського, Любомля, Устилуга, Горохова, Порицька, Перемиля, Боремля, Кисилина, Олики, Локач, Сельця.

Доробок Вальдемара Пясецького містить унікальні світлини із
колекцій давніх луцьких родин, рідкісні документи, свідчення, зафіксовані
спогади й розповіді про вже часто навіть неіснуючі вулиці, будинки, цвинтарі
та площ. Пропонуємо вашій увазі книги: «Вулиці і майдани Луцька», «Пройдімося давнім Луцьком», «Луцьк. Старе місто. Історико-краєзнавчі нариси» та біобібліографічний покажчик про Вальдемара Едвардовича Пясецького.

До уваги читачів книжкова виставка «Цікаве про Луцьк в дослідженнях Вальдемара Пясецького».

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар