середа, 16 серпня 2023 р.

Режисерська майстерність: огляд життя та творчості талановитого кіномитця

 




    70 років від дня народження В. С. Герасимлюка (1953) – українського режисера, сценариста, кінематографіста, педагога, члена Національної спілки кінематографістів України

    У світі мистецтва є імена, які засяяли своєю творчістю яскравіше за інших. Сьогодні ми заглибимось в біографію талановитого українського режисера, сценариста, кінематографіста та педагога Віталія Сергійовича Герасимлюка.

    Митець народився 16 серпня 1953 р. в м. Почаїв на Тернопільщині. Здобув вищу освіту в Київському інституті культури (1973-1977 рр.). Із 1979 р. бере свій початок його робота на Волині, працюючи викладачем режисури у Луцькому культосвітньому училищі. Паралельно із викладацькою роботою очолював Народний театр Луцького міського Будинку культури і дав згаданому театру нове життя. У цей час на Волині відбувалося творче змагання між двома театрами, оскільки Богдан Степанович Береза (1948-2010) створив у Володимирі-Волинському народний театр, який знаходився у зеніті слави. Обидва театральні колективи конкурували на обласних оглядах художньої самодіяльності. Політика театру містила постановки сцен Л. Жуховецького «Пісенька про любов та печаль», Г. Квітки-Основ’яненка «Сватання на Гончарівці», сценічна композиція «Замальовані вікна» за п'єсою Миколи Нєкрасова «Осіння нудьга», Михайла Зощенка «Злочин і кара», Олексія Коломійця «Фараони», Георгія Марчука «Могила Чингісхана».

    Віталій Герасимлюк працював десять років у Волинській обласній державній радіокомпанії спочатку на посаді телережисера, а потім впродовж п’яти років – на посаді головного режисера. За час роботи на телебаченні було створено понад сто передач ігрового плану, проводились ефіри з видатними людьми, зокрема з відомими українськими політиками. Він виховав чимало телережисерів, котрі зараз працюють на різних телеканалах України. Віталій Герасимлюк створив близько тридцяти хронометражних фільмів на різноманітну тематику, більшість з яких стали переможцями всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

    Режисер також прославився і в сфері документального кіно, що стосуються промисловості Луцька, зокрема про Луцький автомобільний і підшипниковий заводи та тролейбусне депо (з нагоди 35-річчя з часу заснування).

    Свої творчі ідеї Віталій Сергійович реалізував також у фільмах «Іграшка», «Мистецьке прагнення душі, як богом дана необхідність», «Сім чудес Волині». Працював і як аніматор, відзнявши три мультиплікаційні блоки «Пригоди Сірничка».

    З 2009 р. – член Національної спілки кінематографістів України. У 2013 р. Віталій Герасимлюк отримав Почесну грамоту Луцького міського голови за багаторічну сумлінну працю, високу професійну майстерність, вагомий особистий внесок у розвитку культури, популяризацію аматорського мистецтва, активну участь у культурно-мистецькому житті м. Луцька.

    У 2014 р. був членом журі фестивалю екранних мистецтв «Пілігрім» у Житомирі.

    З останніх робіт у сфері кінематографу режисер нас радує такими як: «Зеленого буття надія» (2018), «Блаженний, хто вірує» (2019), «Храм нестихаючих мелодій» (2021), «Будинок добра і затишку» (2021).

Література:
1. Дудар Т. 16 серпня 60 років від дня народження В. С. Герасимлюка (1953) – українського режисера, члена Національної спілки кінематографістів України / Дудар Т. // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2013 рік / упр. культури і туризму Волин. ОДА; Волин. краєзн. музей; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки; ред. упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Поганайба. – Луцьк : ПВД "Твердиня", 2012. – C.90–92.
2. Ленчук Р. Золотий ювілей" - фонтан кіноідей! //Діалог – 2013. – 30 сер. – С. 1,11.
3. Пахолок З. 16 серпня 70 років від дня народження В. С. Герасимлюка (1953) – українського режисера, сценариста, кінематографіста, педагога, члена Національної спілки кінематографістів України / З. Пахолок // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2023 рік / Волин. обл. рада, Упр. культури, з питань релігій та національностей Волин. ОДА, Волин. краєзн. музей, Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба ; відп. за вип.: О. Г. Важатко, Н. В. Граніч. – Луцьк, 2022. – С. 153–156.
























Немає коментарів:

Дописати коментар