вівторок, 21 липня 2020 р.


Друга світова війна – одна з найбільших трагедій людства ХХ століття, під час якої загинули мільйони українців. За три роки окупації німці знищили понад 165 тисяч мирних волинян у наших селах і містах. Досі вважається, що при визволенні Волині загинули майже 26 тисяч радянських солдатів і офіцерів. Хоча ця цифра насправді є більшою.
Володимир Лис, письменник і журналіст, свого часу оприлюднив десять найприкметніших, невідомих або маловідомих епізодів Другої світової війни на Волині.



ВОЛИНЬ У ВІЙНІ – ТОП-10 невідомих фактів про війну на Волині

1. Друга світова війна на Волинь прийшла не в червні 1941, а у вересні 1939 року з нападом гітлерівської Німеччини на Польщу. Вже в перші дні тієї «вересневої війни» до Війська Польського було мобілізовано понад 5,5 тисячі жителів тих повітів Волинського воєводства, які тепер належать до нашої області. Якщо додати до них тих, що вже служили у війську та службовців «другого ешелону», то вийде цифра в понад десять тисяч.
Кожен десятий волинян загинув, ще близько півтори тисячі потрапили у полон. Більшість учасників вересневої війни вдруге стали солдатами, тепер уже Червоної Армії у 1944-му. Протягом перших двох тижнів війни у 1939 році німецька авіація зробила до десятка нальотів на Луцьк, Ковель, Володимир-Волинський.

2. Уперше чобіт німецьких загарбників вступив на волинську землю, за свідченнями волинян-старожилів, вже 16 вересня 1939 року. Досить потужна німецька колона форсувала Буг в районі Ягодина, а також північніше і південніше й посунула в напрямку Ковеля. Через два дні вона досягла його околиць. А дехто твердить, що бачив солдатів вермахту і на ковельських вулицях. Хоча навряд, зважаючи на доволі потужний польський гарнізон.
Тут же, біля Ковеля 21 вересня відбулася зустріч представників радянського і німецького командування, після чого колона розвернулася на захід. Протягом 22-23 вересня німецькі війська, які вклинилися на волинську територію тут, а також на південному заході нинішньої області, були відведені за Буг. Більше того, на Холмщині протягом двох тижнів перебували підрозділи Червоної Армії. Є дані, що в німецькій колоні, яка «завітала» на Волинь, перебував і майбутній генерал-фельдмаршал фон Кляйст.

3. Що до війни з Німеччиною «перші совєти» готуються, стало зрозуміло, коли вже 1940 року почали відселяти жителів прикордонних сіл і хуторів. Всього повністю або частково було відселено мешканців 48 сіл і понад ста хуторів Шацького, Головнянського, Любомльського, Устилузького, Володимир-Волинського і Порицького районів.
У прикордонній зоні глибиною до тридцяти кілометрів спорудили понад 170 дотів, дзотів і окремих вогневих точок. У перші дні війни багато з них стали колективними братськими могилами.
Протягом квітня-червня 1941 року лише над територією Волині було зафіксовано понад півсотні порушень повітряного простору, а вісім літаків посадили на військових аеродромах. Льотчиків «дружньої Німеччини» звісно ж відпустили разом з технікою. Водночас за ці місяці було заарештовано понад 200 волинян за «розповсюдження чуток» про близьку війну з Німеччиною. Гірка іронія долі – більшість з них розстріляли вже після початку війни 22-24 червня у в'язницях Луцька, Ковеля, Володимира-Волинського.

4. Уже першого дня війни потужний броньований кулак, який вторгся у велику п'ятдесятикілометрову «дірку» між позиціями п’ятої (Волинь) і шостої (Львівщина) радянських армій, здійснив кидок, гідний Книги рекордів Гіннеса, якби вона тоді існувала, - під вечір 22 червня ворожі війська, подолавши майже без опору 65 кілометрів, вийшли до Горохова. Про стан оборони в перші дні війни свідчить хоча б такий факт: Луцьк і Любомль, розташований лише за двадцять кілометрів від кордону, німці взяли в один день - 25 червня. Бої на захід від Луцька тривали до 27 червня.

5. 26 червня розпочалася чи не найбільша танкова битва Великої Вітчизняної війни, яка за кількістю бронетехніки, задіяної в ній, перевищує навіть знамениту Орловсько-Курську. Але, як засвідчує у своїх мемуарах маршал Костянтин Рокоссовський, який тоді командував дев'ятим механізованим корпусом, у військ, які підійшли в трикутник Рівне-Луцьк-Броди, не було навіть карт цієї місцевості, а були лише карти земель, розташованих за Бугом - до Любліна і далі. Отже, таки збиралися воювати на чужій території.
Під час цього танкового побоїща, яке закінчилося поразкою радянських військ, був встановлений ще один сумний рекорд, абсурдний за своєю безглуздістю: екіпажі півтори тисячі радянських танків, в тому числі майже шести сотень новеньких «тридцятичетвірок», підбитих або заглухлих на полі бою, були розстріляні своїми ж на виконання горезвісного таємного наказу колишнього наркома оборони, «першого червоного офіцера» Клима Ворошилова.

6. Німецькі війська повністю окупували область 8 липня, коли за наказом командарма 5-ої армії Потапова її підрозділи залишили селище Колки та ще близько тридцяти населених пунктів Колківського, Маневицького, Цуманського та Олицького районів. Для порівняння скажемо, що цього ж дня німецькі війська взяли Житомир і вийшли на підступи до Києва, оборона якого почалася 10 липня 1941 року.
Відразу після окупації в область ЦК КП(б)У направив або залишив для підпільної роботи і організації партизанських загонів в окупованій області майже дві з половиною сотні партійних і комсомольських працівників. Більшість із них або не дійшли до місця призначення, або вже в своїх містах і селах були розстріляні німцями. Вдалося організувати кілька підпільних груп і чотири загони, з яких ефективно почав діяти, по суті, лише один - Степана Шковороди в Шацькому районі.


7. У квітні 1942 року на хуторі поблизу села Рудка-Козинська Рожищенського району відбувається нарада керівників ОУН з участю Романа Шухевича, Дмитра Клячківського, Миколи Лебедя та інших провідників, на який приймають рішення про створення Української повстанської армії. Перший зафіксований бій повстанців з німцями - у серпні 1942 року сотні Остапа (Сергія Качинського) біля села Піддубці Луцького району. Восени 1942 року на Волинь приходять відомий партизанський чекістський загін Дмитра Медведєва і з'єднання Антона Бринського. Наступного року - з'єднання Олексія Федорова, який одночасно очолює підпільний обком КП(б)У.
Із березня по листопад 1943 року на території восьми районів діє повстанська Колківська республіка, яка за цей час зазнає вісімнадцяти нападів з боку німців і півтора десятка - з боку червоних партизанів Медведєва, Федорова та інших. Всього за воєнні роки на Волині діяло або рейдувало сім з'єднань і майже два десятки окремих загонів і груп червоних партизан загальною численністю трохи більше 30 тисяч чоловік, з яких жителями області було близько шести тисяч. У серпні 1943 року підрозділи УПА на короткий час здобули місто Камінь-Каширський, на початку наступного року зробили спробу оволодіти Гороховом. У Турійському районі діє Волинська Січ.

8. Визволення області військами Червоної Армії, як відомо, почалося 29 січня 1944 року. Тепла зима і відлига, яка привела до розливу річок і боліт, дозволили сповна використати кавалерію, що несподівано прорвалася до Луцька і оволоділа містом. Сталін не повірив у те, що Луцьк визволено, і на честь цієї події у Москві салютували лише 5 лютого. Саме це число довго, аж до середини 1960-х років, вважалося офіційною датою визволення нашого обласного центру. Для порівняння скажемо, що Вінницю, розташовану значно східніше, визволили від німців лише на початку квітня, а весь Крим – 12 травня 1944 року.
Тоді ж, навесні сорок четвертого, на Волині з приходом радянської влади відновилися масові репресії. Перші арешти були проведені вже у лютому-березні, а 18 травня 1944 року на території восьми східних районів області була проведена масова облава, під час якої було заарештовано понад тисячу українських патріотів. Через кілька днів на схід помчали перші три ешелони, а всього до кінця року з Волині у Сибір, Казахстан, в Архангельську область було відправлено п'ятнадцять поїздів із майбутніми в'язнями ГУЛАГу.

9. Війна у 1944 році, на відміну від 1941-ого, застрягла на Волині надовго. Але всі рекорди побила битва під Ковелем. Це єдине українське місто, яке війська Червоної Армії не могли взяти більш ніж чотири місяці. Звичайно, посилена оборона його німцями була ще й тому, що Ковель як великий залізничний вузол стояв на перехресті кількох важливих стратегічних напрямків.
Першу, доволі нахабну спробу захопити Ковель ще до підходу частин регулярної армії, зробили загони партизанського генерала Олексія Федорова в першій половині лютого. Ця авантюра закінчилася доволі печально. З'єднання під час бою на підступах до міста втратило більше половини свого складу, а самого Федорова від покарання врятувало лише його партизанське минуле.
Коли стало зрозуміло, що оволодіти Ковелем із ходу не вдасться, наказом Сталіна був спеціально створений Четвертий Білоруський фронт. Це єдиний з фронтів, які діяли під час Великої Вітчизняної, який проіснував менш як два місяці. Про цей фронт воліли не згадувати, коротка розповідь про нього є лише у багатотомній «Истории Великой Отечественной войны 1941-1945 г.г.» До складу фронту було віддано чотири загальновійськові, дві танкові і дві повітряні армії. Сила! Але вона довго нічого не могла подіяти з іншою силою.
Під Ковель тричі приїжджав заступник Верховного головнокомандуючого маршал Георгій Жуков. Після другого його візиту були зроблені оргвисновки, яких, здається, не було з сорок другого року. Було понижено у званні і позбавлено посад аж 28 осіб вищого офіцерського складу, в тому числі й другого командуючого фронтом генерала Павла Курочкіна, а сам фронт розформовано. Ковель змогли взяти лише 6 липня.

10. Офіційною датою остаточного визволення області вважається 21 липня. Але спогади волинян старшого віку та й архівні документи засвідчують, що село Згорани, а також Шацьк, Піщу, Пулемець було визволено 22 липня, а крайні населені пункти північного заходу області Хрипськ і Красний Бір – 23 липня. Отож, як часто велося, очевидно поспішили відрапортувати завчасно про повне визволення з випередженням на два дні. Більше того, певний час датою визволення Волині від фашистських загарбників вважалося навіть 20 липня.
Після визволення області понад півтори сотні тисяч волинян воювали на фронтах в Польщі, Німеччині, Східній Пруссії і Прибалтиці, служили у військах в тилу, наближали Перемогу на трудовому фронті. Майже кожен третій не повернувся до рідних домівок. А ще близько п'яти тисяч молодих шістнадцятирічних-сімнадцятирічних юнаків, яких називаємо солдатами останнього воєнного призову, чекали страждання і багатьох мученицька смерть у далеких саратовських степах.
Нині серед близько шести тисяч фронтовиків, учасників бойових дій, які є в області, більше половини - це оті колись молоді хлопці, мобілізовані у сорок четвертому, а нині люди похилого віку, які живуть переважно у наших селах і селищах, і є найбільш незахищеними ветеранами, про яких не завжди згадують на 9 Травня. Згадаймо їх і віддаймо належну шану.
Друга світова війна у вересні 1939 року на волинській землі тривала 14 днів: розпочалася з приходом 16 вересня німецьких, а 19 вересня – радянських військ. Останній бій між Червоною і польською арміями відбувся в районі Шацька 28-29 вересня 1939 року. У 1941 році бої між частинами Червоної Армії і німецького вермахту тривали сімнадцять днів – з 22 червня по 8 липня. А ось в 1944 році війна на Волині продовжувалася цілих 177 днів – з 28 січня (на крайньому рубежі області) і до 23 липня, коли були визволені останні населені пункти Волині.

У нас ви можете почитати книги про період Другої світової війни на Волині. Ловіть список і приходьте!

1.          "Грім". Полковник УПА Микола Твердохліб = "Hrim" colonel of UPA Mykola Tverdokhlib: memoirs and materials : спогади і матеріали / упоряд. Р. Грицьків. – Торонто ; Львів : Літопис УПА, 2008. – 127 с. – (Літопис УПА. Серія "Події і люди" ; кн. 5).
2.          Архіви окупації 1941 - 1944 / упоряд. Н. Маковська ; Держ. ком. архівів України. – Київ : Вид. дім "Києво-Могилянська академія", 2006. – 872 с. – (Більше не таємно ; Т. 1). – ISBN 966-518-350-8. - (Том1).
3.          Атака : героїчна композиція : сповіді, девізи, застереження та заповіти лицарів "Золотої Зірки" / зібрав і упоряд. М. Свинаренко. – Сімферополь : Таврія, 2002. – 268 с.
4.          Безсмертна пам’ять : 60-річчю визволення України присвячується. – Київ : Держава, 2004. – 80 с. : іл.
5.          Безсмертя. Книга пам’яті України, 1941 - 1945. – Київ : Пошуково-видавниче агенство "Книга пам’яті України", 2000. – 944 с. : іл.
6.          Боротьба за возз’єднання Західної України з Українською РСР 1917 - 1939 : зб. документів та матеріалів. – Київ : Наук. думка, 1979. – 558 с. : іл.
7.          В пламени сражений : боевой путь 13-й армии / [рук. авт. кол. М. А. Козлов]. – Москва : Воениздат, 1973. – 344 с. : ил., сх.
8.          Вікопомний подвиг : Україна у Великій Вітчизняній війні 1941 - 1945 років : фотоальбом. – Київ : Фенікс, 2006. – 216 с.: іл.
9.          Вінок безсмертя : книга-меморіал / [керівник авт. кол. В. А. Маняк]. – Київ : Політвидав України, 1988. – 578 с. : іл.
10.      Возз’єднання західноукраїнських земель з Радянською Україною / відп. ред. Ю.Сливка. – Київ : Наук. думка, 1989. – 488 с.
11.      Волинь у Другій світовій війні : зб. наук. та публіц. ст. присвячений 60-річчю визволення Волинської обл. від фашистсьих загарбників / [ гол. ред. і упоряд. М. М. Кучерепа]. – Луцьк : Вежа, 2004. – 252 с.
12.      Волинь у Другій світовій війні : зб. наук. та публіц. ст. / [ гол. ред. і упоряд. М. М. Кучерепа]. – Вид. 2-е. – Луцьк : Волин. обл. друк., 2005. – 252 с. – ISBN 966-361-000-х.
13.      Герои невидимого фронта : историко-документальные очерки. – Донецк : ИПП"ПРОМІНЬ", 2007. – 400 с.
14.      Герої визволення України. – Київ : Україна, 2007. – 111 с.
15.      Дзвони пам’яті : Художні та документальні твори. Вип. 5 : Книга про трагедію сіл, знищених фашистами у роки війни на території Вінницької, Тернопільської, Хмельницької областей / [упоряд. М. Ф. Каменюк, Г. М. Петрук-Попик, М. Ф. Федунець]. – Київ : Рад. письменник, 1985. – 207 с.
16.      Друга світова війна в історичній пам’яті України : за матер. укр. інституту нац. пам’яті / Укр. ін-т нац. пам’яті. – Київ : ПП Лисенко М. М., 2010. – 247 с.
17.      Друга світова. Непридумані історії : (не) наша, жива, інша / уклад. й передм. В. Кіпіані. – Харків : Vivat, 2018. – 302 c. : іл. – (Бібліотека "Історичної правди").
18.      Звитяжниці : жінки - Герої Радянського Союзу в боях за Україну в роки Великої Вітчизняної війни / [керівник авт. кол. Є. В. Сафонова]. – Київ : Україна, 1995. – 247 с. : іл.
19.      Історія застерігає : трофейні документи про злочини німецько-фашистських загарбників та їх посібників на тимчасово окупованій території України в роки Великої Вітчизняної війни / [упоряд. В. М. Нем’ятий]. – Київ : Політвидав України, 1986. – 264 с. : іл.
20.      Йшли полки по Україні / [авт.-упоряд. І. К. Карпов]. – Київ : Молодь, 1990. – 184 с. : іл.
21.      Книга пам’яті воїнів-євреїв, загиблих під час Великої Вітчизняної війни, 1941-1945. Київ / уклад. і ред. І. Левітас. – Київ : Єврейська рада України : Фонд "Пам’ять жертв фашизму в україні" : Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами, 2001. – 768 с.
22.      Книга пам’яті України. Волинська область : у 3 т. Т. 1. – Львів : Каменяр, 1995. – 567 с.
23.      Книга пам’яті України. Волинська область : у 3 т. Т. 2. – Львів : Каменяр, 1995. – 647 с.
24.      Лето 1941. Украина : документы и материалы, хроника событий / [под общ. ред. В. А. Замлинского]. – Киев : Украина, 1991. – 512 с. : ил.
25.      Листівки Української Повстанської Армії / за ред. М. Гримич. – Київ : Дуліби ; Торонто : Літопис УПА, 2008. – 69 с. – (Невідома історія).
26.      Літопис Української Повстанської Армії = Katalogus Litopys UPA : каталог : 100 т. : 1973-2012 / упоряд.: І. Гомзяк, М. Кулик, М. Посівнич [та ін.] ; англомов. пер. М. Олійник, І. Лабунька, Р. Кулик ; літкоректа : Л. Луньо, Є. Луньо ; дизайн і верстка : А. Ладик. – Львів ; Торонто : Літопис УПА. – 125 с.
27.      Літопис Української Повстанської Армії. Т.2. Книга друга : Волинь і Полісся. Німецька окупація. – Торонто : Літопис УПА, 1977. – 288 с.
28.      Літопис Української Повстанської Армії. Т.1, кн. 1 : Волинь і Полісся : німецька окупація. – Торонто : Літопис УПА, 1978. – 255 с.
29.      Літопис Української Повстанської Армії. Т.2, кн. 2 : Волинь і Полісся : німецька окупація. – Торонто : Літопис УПА, 1978. – 255 с.
30.      Літопис Української Повстанської Армії. Т.6 : УПА в світлі німецьких документів. Кн. 1 : 1942-червень 1944 / зібр. і впоряд Т. Гунчак. – Торонто : Літопис УПА, 1983. – 253 с.
31.      Літопис Української Повстанської Армії. Т.7 : УПА в світлі німецьких документів. Кн. 2 : червень 1944-квітень 1945 / Зібр. і впоряд. Т. Гунчак. – Торонто : Літопис УПА, 1983. – 270 с.
32.      Літопис Української Повстанської Армії. Т.5 : Волинь і Полісся : німецька окупація, кн. 3 : Спомини учасників / ред. Є.Штендери. – Торонто : Літопис УПА, 1984. – 306 с.
33.      Літопис Української Повстанської Армії. Т.15 : Спогади командира відділу особливого призначення "УПА-СХІД" / К. Гіммельрайх ("Шелест", "Кий") / ред. Є.Штендера. – Торонто : Літопис УПА, 1987. – 270 с.
34.      Літопис Української Повстанської Армії. Т. 1 : Волинь і Полісся : німецька окупація, кн. 1 : Початки УПА : документи й матеріяли : з англ. рез. / [відп. ред. Є. Штендера, співред. П. Потічний]. – 3-тє вид., випр. – Торонто ; Львів : Літопис УПА, 1989. – 253 с.
35.      Літопис Української Повстанської Армії. Т. 2 : Волинь і Полісся : німецька окупація, кн. 2 : Бойові дії УПА : [документи й матеріяли] : з англ. рез. / [відп. ред. Є. Штендера, співред. П. Потічний]. – 3-тє вид. – Торонто ; Львів : Літопис УПА, 1990. – 260 с.
36.      Літопис Української Повстанської Армії. Т.21 : УПА в світлі німецьких документів. Кн. 3 : червень 1941-травень 1943 / ред. П.Потічний. – Торонто : Літопис УПА, 1991. – 271 с.
37.      Літопис Української Повстанської Армії. Т.22 : УПА в світлі польських документів. Кн. 1 : Військовиий суд Оперативної групи "Вісла" / опрацював і впорядкував Є.Місило. – Торонто : Літопис УПА, 1992. – 631 с.
38.      Літопис Української Повстанської Армії. Т.23 : Медична опіка в УПА / ред. : М. Ріпецький. – Торонто : Літопис УПА, 1992. – 477 с.
39.      Літопис Української Повстанської Армії. Т. 23 : Медична опіка в УПА : з англ. й укр. рез. / ред. М. Ріпецький. – Торонто; Львів : Літопис УПА, 1992 - 1993. – 477 с.
40.      Літопис Української Повстанської Армії. Т. 2. : Волинь і Полісся: УПА та запілля 1943-1944 : документи і матеріали / НАН України [та ін.]. – Київ ; Торонто : Літопис УПА, 1999. – 723 с.
41.      Літопис Української Повстанської Армії. Т.3 : Боротьба проти УПА і націоналістичного підпілля: директивні документи ЦК Компартії України 1943-1959 / НАН України [та ін.]. – Київ ; Торонто : Літопис УПА, 2001. – 647 с.
42.      Літопис УПА. Т. 2 : Волинь і Полісся: УПА та запілля 1943-1944 : документи і матеріали / НАН України, Вид-во "Літопис УПА", Головне архівне управління при Кабінеті Міністрів України : [упоряд.: О. Вовк, І Павленко]. – Київ ; Торонто : Літопис УПА, 1999. – 724 с. – (Нова серія).
43.      Літопис УПА. Т. 8 : Волинь, Полісся, Поділля: УПА та запілля 1944-1946 : документи і матеріали / НАН України, Вид-во "Літопис УПА", Держ. архів Служби безпеки України [та ін.]. – Київ ; Торонто : Літопис УПА, 2006. – 1445 с. – (Нова серія).
44.      Літопис УПА. Т. 9 : Боротьба проти повстанського руху і націоналістичного підпілля: протоколи допитів заарештованих радянськими органами державної безпеки керівників ОУН УПА 1944-1945 / НАН України, Вид-во "Літопис УПА", Держ. архів СБУ [та ін.] ; [упоряд.: О. Іщук, С. Кокін]. – Київ ; Торонто : Літопис УПА, 2007. – 897 с. – (Нова серія).
45.      Літопис УПА. Т. 10 : Життя і боротьба генерала "Тараса Чупринки" (1907-1950) : документи і матеріали / НАН України, Вид-во "Літопис УПА", Галуз. держ. архів СБУ [та ін.] ; [упоряд.: С. Богунов, В. Даниленко, А. Кентій [та ін.]. – Київ ; Торонто : Літопис УПА, 2007. – 815 с. – (Нова серія).
46.      Літопис УПА. Т. 12, кн. 1 : Воєнна округа УПА "Буг": документи і матеріали 1943-1952 / НАН України, Вид-во "Літопис УПА", Галуз. держ. архів СБУ [та ін.] ; [упоряд.: В. Мороз, О. Вовк]. – Київ; Торонто : Літопис УПА, 2009. – 795 с. – (Нова серія).
47.      Літопис УПА. Т. 13, кн. 2 : Воєнна округа УПА "Буг": документи і матеріали 1943-1952 / НАН України, Вид-во "Літопис УПА", Галуз. держ. архів СБУ [та ін.] ; [упоряд.: В. Мороз, О. Вовк]. – Київ ; Торонто : Літопис УПА, 2009. – 1229 с. – (Нова серія).
48.      Літопис УПА. Т. 14 : УПА і Запілля на ПЗУЗ 1943-1945: нові документи / НАН України, Вид-во "Літопис УПА", Галуз. держ. архів СБУ [та ін.] ; [упоряд.: В. Ковальчук, І. Марчук]. – Київ ; Торонто : Літопис УПА, 2010. – 637 с. – (Нова серія).
49.      Літопис УПА. Т. 16 : Волинь і Полісся у невідомій епістолярній спадщині ОУН і УПА 1944-1954 рр. / НАН України, Вид-во "Літопис УПА", Галуз. держ. архів СБУ [та ін.] ; [упоряд.: В. Ковальчук, В. Огородник]. – Київ ; Торонто : Літопис УПА, 2011. – 1021 с. – (Нова серія).
50.      Маршрути поколінь : путівник героїчними стежками УПА на Волині / [упоряд. Л. Бондарук]. – Луцьк : Терен, 2011. – 80 с. : іл., фот.
51.      Матеріяли наукової конференції Всеукраїнського братства вояків УПА : (Організація
52.      Ось де , люди, наша слава ! : провідні діячі та старшини ОУН - УПА : комплект портретів. – Луцьк : Терен, 2007. – 20 портр.
53.      Пам’ять людська не забуде повік... : краєзнавчий довідник. – Луцьк : Надстир’я, 2006. – 120 с.
54.      Повстанські могили : пропам’ятна книга впавших на полі слави вояків УПА-Захід VІ Воєнної
55.      Політична історія України. ХХ століття : У 6 т. Т. 4. : Україна у Другій світовій війні(1939 - 1945) / кер. т. В. І. Кучер / редкол.: І. Ф. Курас (голова) та ін. – Київ : Генеза, 2003. – 584 с. – ISBN 966-504-256-4. - (т. 4).
56.      Польсько-українські стосунки в 1942-1947 роках у документах ОУН та УПА : (у 2 т.). Т. 2 : Війна після війни. 1945-1947 / відп. ред. та упоряд. В. В’ятрович ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка, Центр досліджень визвольного руху. – Львів : Центр досліджень визвольного руху, 2011. – 576 с.
57.      Польсько-українські стосунки в 1942-1947 роках у документах ОУН та УПА : (у 2 т.). Т. 1 : Війна під час війни. 1942-1945 / відп. ред. та упоряд. В. В’ятрович ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка, Центр досліджень визвольного руху. – Львів : Центр досліджень визвольного руху, 2011. – 792 с.
58.      Репресії в Україні (1917 - 1990 ) : наук.-допоміж.бібліогр.покажч. / М-во культури і туризму України, Нац. парлам. б-ка України ; авт.- упоряд.Є К. Бабич, В.В. Патока. – Київ : Смолоскип, 2007. – 519 с.
59.      Там за колючим дротом... : спогади колишніх в’язнів-жертв нацизму. – Луцьк : Надстир’я, 2001. – 128 с.
60.      У пошуках правди : зб. матер.міжнар. наук. конф. "Українсько-польський конфлікт на Волині в роки другої світової війни: генезис, характер і наслідки", Луцьк, 20-23 трав. 2003 р. – Луцьк : Вежа, 2003. – 536 с.
61.      Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ ст. : іст. нариси : у 2 кн. Кн. 1. – Київ : Наук. думка, 2011. – 735 с.
62.      Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ ст. : іст. нариси : у 2 кн. Кн. 2. – Київ : Наук. думка, 2011. – 943 с.
63.      Україна у Другій світовій війні : у документах : зб. нім. архівних матеріалів (1944 - 1945). Т. 4 / зібрав і впоряд. В. Косик. – Львів : Львів. нац. ун-т ім. І. Франка : Ін-т укр. археографії та джерел-ва ім. М. Грушевського, 2000. – 368 с.
64.      Українська жінка у визвольній боротьбі 1940 - 1950 рр. : біогр. довідник. Вип. 1. – Львів : Світ, 2004. – 192 с.
65.      Українська Повстанська Армія, 1942-1954 : фотолітопис : до 75-річчя створення УПА / [авт. ідеї та керівники проекту: С. Кубів та ін. ; відп. ред. Р. Грицьків]. – Київ : Укр. Мить, 2018?. – 599 с. : фотоіл. – Кн. у коробці.
66.      Українське державотворення: проблеми і сучасність : зб. наук. пр. присвяч. 65-й річниці з часу звільнення України з-під нім. окупації. [Вип. 3] / М-во освіти і науки України, Луцьк. ін-т розвитку людини Ун-ту "Україна", Каф. гуманітар. дисциплін ; [редкол.: Карпюк Р. П. (голова) та ін.]. – Луцьк : ЛІРоЛ, 2009. – 178 с.
67.      Українське державотворення: проблеми і сучасність : зб. наук. пр. присвяч. 65-й річниці перемоги у Другій світ. війні. [Вип. 4] / М-во освіти і науки України, Луцьк. ін-т розвитку людини Ун-ту "Україна", Каф. гуманітар. дисциплін ; [редкол.: Карпюк Р. П. (голова) та ін.]. – Луцьк : ЛІРоЛ, 2010. – 166 с.
68.      Українське державотворення: проблеми і сучасність : зб. наук. пр. присвяч. укр. іст. наук. шк. та 125-річчю з дня народж. І. П. Крип’якевича. [Вип. 6] / М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Луцьк. ін-т розвитку людини Ун-ту "Україна", Каф. гуманітар. дисциплін ; [редкол.: Карпюк Р. П. (голова) та ін.]. – Луцьк : ЛІРоЛ, 2011. – 192 с.
69.      Українське державотворення: проблеми і сучасність : зб. наук. пр. присвяч. 70-й річниці закінч. Другої світ. війни. [Вип. 10] / Волин. обл. орг. Нац. спілки краєзнавців України, Каф. документознавства та інформ. діяльності Луцьк. ін-ту розвитку людини Ун-ту "Україна" ; [редкол.: Г. В. Бондаренко, О. Й. Дем’янюк, О. А. Бундак та ін.]. – Луцьк : ЛІРоЛ, 2015. – 222 с.
70.      Українське державотворення: проблеми і сучасність : зб. наук. пр. присвяч. 75-й річниці поч. нім.-рад. війни 1941-1945 рр. [Вип. 11] / Волин. обл. орг. нац. спілки краєзнавців України, Волин. ін-т післядиплом. пед. освіти ; [редкол.: Г. В. Бондаренко, О. Й. Дем’янюк та ін.]. – Луцьк : Іванюк В. П., 2016. – 100 с.
71.      Український правозахисний рух : документи і матеріяли київської Української Громадської Групи Сприяння виконанню Гельсінських Угод / упоряд. О. Зінкевич. – Торонто : Смолоскип, 1978. – 478 с. : фото.
72.      Українсько-польське протистояння на західноукраїнських землях у роки Другої світової війни : матеріали до бібліографічного покажчика. – Львів; Луцьк : Волин. кн., 2007. – 108 с. –
73.      Ціною власного життя. – Рівне : Держ. редак.-видав. п-во, 1995. – 208 с. : іл.
74.      Pajak, H.   Za samostijna Ukraine : (жертви українців під час ВВВ) / H. Pajak. – Lublin : RETRO, 1992. – 228 c., [24] арк. фот. – Текст пол.
75.      Андрусяк, М.   Брати грому : худож.-документ. повість / М. Андрусяк. – Коломия : Вік, 2005. – 832 с. : іл.
76.      Антипін, І.   Війна в повітрі : спогади останнього Героя СРСР на Волині : худож.-докум. повість / І. Антипін. – Луцьк : Волин. обл. друк., 2004. – 120 с. – ISBN 966-8468-48-1.
77.      Байда, Т. М.   Хрещені вогнем : худож.-докум. повість / Т. М. Байда. – Луцьк : Волин. обл. друк., 2008. – 248 с.
78.      Баран, В.   "Зачистка": політичні репресії в західних областях України, 1939-1941 / В. Баран, В. Токарський ; НАН України, Ін-т українознавства ім. І. Крип’якевича. – Львів : [б. в.], 2014. – 456 с.
79.      Беркгоф, К.   Жнива розпачу : життя і смерть в Україні під нацистською владою : авториз. пер. з англ. / К. Беркгоф. – Київ : Критика, 2011. – 456 с.
80.      Бульба-Боровець, Т.   Армія без держави / Т. Бульба-Боровець. – Львів : Поклик сумління, 1993. – 166 с. – ISBN 5-86900-023-8.
81.      Бульба-Боровець, Т.   Армія без держави : слава і трагедія укр. повстан. руху : спогади / Т. Бульба-Боровець. – Київ ; Торонто ; Нью-Йорк : Фундація ім. О. Ольжича, 1996. – 270 с. – "Дніпро" № 7-8 : спец. вип.
82.      Бульба-Боровець, Т.   Документи. Статті. Листи / Т. Бульба-Боровець. – Київ : ПП Сергійчук М. І., 2011. – 816 с.
83.      В’ятрович, В.   Друга польсько-українська війна, 1942-1947 / В. В’ятрович ; Центр досліджень визвольного руху. – Вид. 2-ге, допов. – Київ : Києво-Могилян. акад., 2012. – 368 с.
84.      Українська Повстанська Армія. Історія нескорених / В. В’ятрович, Р. Забілий, І. Дерев’яний, П. Содоль ; Центр досліджень визвольного руху. – 3-тє вид. – Львів : Центр досліджень визвольного руху, 2011. – 352 с. : іл.
85.      Вегеш, М. М.   Нариси історії національно-визвольного руху в Галичині та Волині напередодні і в роки другої світової війни (1939 - 1944) / М. М. Вегеш, К. П. Смыян. – Ужгород : [б. в.], 1998. – 104 с.
86.      Верещак, В. И.   Правду не одолеть / В. И. Верещак. – К. : Україна, 2003. – 175 с.
87.      Вершигора, П. П.   Люди з чистою совістю : спогади / П. П. Вершигора. – Київ : Україна, 2013. – 742 с.
88.      Гавришко, М.   Долаючи тишу : жіночі історії війни / М. Гавришко. – Харків : Кн. клуб "Клуб сімейн. дозвілля", 2018. – 240 с. : фотоіл.
89.      Грімстед, П. К.   Доля українських культурних цінностей під час другої світової війни : винищення архівів, бібліотек, музеїв / П. К. Грімстед, Г. Боряк. – Львів : Фенікс, 1991. – 120 с.
90.      Гунчак, Т.   У мундирах ворога / Т. Гунчак. – Київ : Час України, 1993. – 208 с. : іл.
91.      Данилюк, В. О.   Слово - зброя : з досвіду ідеолог.підпільної боротьби ОУН-УПА на теренах Волині у 1929-1953 рр. / В. О. Данилюк. – Луцьк : Надстир’я, 2010. – 132 с.
92.      Данилюк, М.   Повстанський записник / М. Данилюк ; фундація ім. О. Ольжича. – Київ : Вид-во ім. О.Теліги, 1993. – 192 с.
93.      Дашківський, М. З.   Поєдинок з "Вервольфом" : худож.-докум. оповідь / М. З. Дашківський, П. М. Жук. – Дніпропетровськ : Промінь, 1990. – 174 с.
94.      Дімент, М.   Самотній вигнанець = The lone survivor : щоденник про Свинюхи та гетто в Локачах / М. Дімент ; за ред. Шмуеля Ягалома (Дімента). – Київ, 2016. – 199 с. – (Серія "Бібліотека спогадів про Голокост").
95.      Дмитрук, В. Г.   Вони боролися за волю України : (нарис іст. боротьби проти тоталітарного режиму на Україні в 1921 - 1939 рр.). Т. 2 / В. Г. Дмитрук. – Луцьк : Волин. обл. друк., 2005. – 382 с. : іл.
96.      Дмитрук, В. Г.   Вони боролися за волю України : (участь ОУН і УПА у нац.-визв. боротьбі українського народу в 1941 - 1956 рр. за матеріалами Волині та Полісся). Т. 3 / В. Г. Дмитрук. – Луцьк : Волин. обл. друк., 2006. – 404 с. : іл.
97.      Дмитрук, В. Г.   Вони боролися за волю України / В. Г. Дмитрук. – Луцьк : Волин. обл. друк., 2007. – 1072 с. : іл.
98.      Дмитрук, В. Г.   Вони боролися за волю України : (участь ОУН і УПА у нац.-визв. боротьбі українського народу в 1941 - 1956 рр. за матеріалами Волині та Полісся). Т. 3 / В. Г. Дмитрук. – 2-ге допов. вид. – Луцьк : Волин. книга, 2007. – 404 с. : іл.
99.      Дмитрук, В. Г.   Вони боролися за волю України : 100-річчя від дня народження Провідника ОУН Степана Бандери та 65-ї річниці створення УПА / В. Г. Дмитрук. – 2-ге, змін. та допов. вид. – Луцьк : Волин. обл. друк., 2009. – 724 c.
100.  Зек, Б.   Визволення Ратнівщини: радянсько-німецькі бої в березні - липні 1944 р. / Б. Зек. – Луцьк : Волин. старожитності, 2011. – 132 с.
101.  Зек, Б.   Луцьк у роки нацистської окупації (1941-1944) = Lutsk in the period of the nazi occupation (1941-1944) : монографія / Б. Зек ; Волин. краєзнав. музей. – Луцьк : Вежа-Друк, 2017. – 421 с.
102.  Зек, Б.   Олег Штуль у боротьбі за Україну = Oleh Sztul in the struggle for Ukraine / Б. Зек. – Торонто ; Львів : Літопис УПА, 2013. – 111 с. – (Літопис УПА. Серія "Події і люди" ; кн. 22).
103.  Клоков, В. И.   Ковельский узел / В. И. Клоков. – К. : Политиздат Украины, 1981. – 238 с. – (Мемуары).
104.  Клюєнко, Д. М.   В боях за визволення України / Д. М. Клюєнко. – Київ : Політвидав, 1984. – 176 с.
105.  Коваль, М. В.   Невідома Україна: історія фортифікації ХХ ст. Міфи та реалії / М. В. Коваль. – Київ : Фенікс, 2013. – 368 с. : іл.
106.  Коваль, М. В.   Україна в Другій світовій і Великій Вітчизняній війнах (1939-1945 рр.) / М. В. Коваль. – Київ : Альтернативи, 1999. – 336 с. : іл. – (Україна крізь віки ; т. 12).
107.  Кондратюк, А.   "Норд 365 офлаг" бореться : докум. повість / А. Кондратюк. – Луцьк : Надстир’я, 1995. – 69 с.
108.  Кондратюк, А.   Ми гинули, щоб не загинути : свідчення, спогади, роздуми / А. Кондратюк. – Луцьк : Надстир’я, 2004. – 120 с.
109.  Коретчук, Я.   Командири відділів ТВ 22 УПА "Чорний ліс" = Commanding officers of the UPA tactical sector 22 "Chornyi lis" / Я. Коретчук, П. Ганцюк. – Торонто ; Львів : Літопис УПА, 2014. – 111 с.
110.  Кучер, В. І.   Україна у другій світовій війні (1939 - 1945) : посіб. для вчителя / В. І. Кучер, П. М. Чернега. – Київ : Генеза, 2004. – 272 с.
111.  Лазарук, В. А.   Світязь : док. есей про поліський талісман : у 3 т., 4 кн. із Хронікою. Т. 2, кн. 3 / В. А. Лазарук. – Київ : САМ, 2017. – 448 с. : фот.
112.  Лауер, В.   Творення нацистської імперії та Голокост в Україні / В. Лауер. – Київ : Зовнішторгвидав, 2009. – 368 с.
113.  Лебедь, М.   УПА: Українська повстанська армія : її генеза, ріст і дії у визвольній боротьбі українського народу за Українську Самостійну Соборну Державу. Ч. 1 : Німецька окупація України / М. Лебедь. – Репр. вид. – Дрогобич : Відродження, 1993. – 208 с. : іл.
114.  Левітас, Ф.   Друга світова війна: український вимір / Ф. Левітас. – Київ : Наш час, 2012. – 272 с.
115.  Литвин, В.   Історія України : підручник / В. Литвин. – Київ : Наук. думка, 2006. – 728 с.
116.  Малаков, Д.   Оті два роки... : у Києві при німцях / Д. Малаков. – Київ : Амадей, 2002. – 316 с. : іл. – ISBN 966-7689-01-8.
117.  Мельников, І. К.   Їм не вручали повісток... : збірка документальних оповідань та повістей про дітей-героїв Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. / І. К. Мельников. – Сімферополь : Таврія, 2004. – 320 с.
118.  Моргун, Ф. Т.   Сталінсько-гітлерівський геноцид українського народу : факти і наслідки / Ф. Т. Моргун. – Вид. 5-те, переробл. і допов. – Полтава : Дивосвіт, 2010. – 368 с.
119.  Муковський, І. Т.   Звитяга і жертовність : українці на фронтах другої світової війни / І. Т. Муковський, О. Є. Лисенко ; за ред. В. Д. Конашевича. – Київ : Книга пам’яті України, 1997. – 568 с.
120.  Наконечний, В.   Волинь - криваве поле війни / В. Наконечний. – Тернопіль : Підруч. і посіб., 2006. – 144 с.
121.  Наумов, М.   Западный рейд : дневник партизанского командира / М. Наумов. – Киев : Политиздат Украины, 1985. – 283 с. : ил.
122.  Патриляк, І.   Перемога або смерть : укр. визвольний рух у 1939-1960 рр. / І. Патриляк ; Центр досліджень визвольного руху. – Харків : Кн. клуб "Клуб сімейн. дозвілля"; Львів : Часопис, 2015. – 512 c.
123.  Педак, В. П.   Дякуємо і мертвим, і живим : документальний нарис / В. П. Педак. – Дніпропетровськ : Січ, 2007. – 278 с.
124.  Плотницький, В. П.   Юність партизанська / В. П. Плотницький. – Київ : Політвидав України, 1980. – 158 с.
125.  Руцький, М.   Вони виборювали волю України : історична повість / М. Руцький. – Вид. 2-е, допов. та переробл. – Луцьк : Волин. обл. друк., 2009. – 564 с.
126.  Сергійчук, В. І.   Десять буремних літ : західноукраїнські землі у 1944-1953 рр. : нові документи і матеріали / В. І. Сергійчук. – Київ : Дніпро, 1998. – 942 с. – ISBN 5-308-01695-Х.
127.  Сергійчук, В. І.   ОУН-УПА в роки війни : нові документи і матеріали / В. І. Сергійчук. – Київ : Дніпро, 1996. – 496 с.
128.  Сергійчук, В. І.   Трагедія Волині : причини й перебіг польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни / В. І. Сергійчук. – Київ : Українська Видавнича Спілка, 2003. – 139 с.
129.  Сергійчук, В. І.   Трагедія Волині : причини й перебіг польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни / В. І. Сергійчук ; Укр. ін-т нац. пам’яті. – [2-ге вид., допов.]. – Київ : Сергійчук М. І., 2009. – 200 с.
130.  Соснин, В.   Верные долгу : к 50-летию Победы в Великой Отечественной войне / В. Соснин, В. Рудник. – К. : Молодь, 1995. – 192 с.
131.  Стародубець, Г. М.   ОУН(б) в українському національно-визвольному русі на Волині в роки Другої світової війни (1941-1943 рр.) : навч. посіб. / Г. М. Стародубець. – Тернопіль : Підруч. і посіб., 2002. – 144 с.
132.  Старожилов, Н. В.   Партизанские соединения Украины в Великой Отечественной войне / Н. В. Старожилов. – Киев : Вища шк., 1983. – 240 с.
133.  Стасюк, О.   Видавничо - пропагандивна діяльність ОУН (1941-1953рр.) / О. Стасюк ; Ін-т українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ, Центр досліджень визвольного руху. – Львів : [б. в.], 2006. – 384 с.
134.  Стецюк, Г.   Чорні дні Волині, або непоставлений пам’ятник : 1941-1944 : спогади колишнього зв’язкового обласного проводу ОУН / Г. Стецюк. – Володимир-Волинський : Світязь ; Луцьк : Надстир’я, 1992. – 128 с.
135.  Ткаченко, Ф. П.   Вилітали в бурю орлята / Ф. П. Ткаченко. – Київ : Політвидав України, 1976. – 222 с. : іл.
136.  Федоров, И. Ф.   Партизанские версты : воспоминания командира соединения / И. Ф. Федоров ; [лит. запись А. М. Дугинца, К. П. Закалюка]. – Киев : Политиздат Украины, 1990. – 223 с. : ил.
137.  Федоров, О. Ф.   Підпільний обком діє / О. Ф. Федоров ; літ. запис Є. Босняцького. – Київ : Політвидав України, 1981. – 829 с.
138.  Чайковський, А. С.   Невідома війна : (партизанський рух в Україні 1941 - 1944 рр. мовою документів, очима історика) / А. С. Чайковський. – Київ : Україна, 1994. – 255 с. – ISBN 5-319-01283-7.
139.  Шафета, П. Г.   Строку давності не існує : художньо-документальна повість / П. Г. Шафета. – Київ : Молодь, 1985. – 176 с.
140.  Яблонський, В. А.   Нескорена Волинь : монографія / В. А. Яблонський, О. В. Яблонська. – Київ : Укр. пріоритет, 2017. – 336 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар