пʼятницю, 3 січня 2020 р.

Холмське Різдво


Приємно, що є ще інформаційні агенції, які роблять проєкти, покликані розповісти про культуру та звичаї українців різних регіонів.

Нагадаємо нашим читачам, що Холмщина (нині перебуває в складі Польщі) розташована на схід від річки Вепр до Західного Бугу і з етнографічного погляду є частиною Волині. На півдні вона межує із Сокальщиною, на заході – з Люблінщиною, на півночі – з Підляшшям. Українське населення проживало на цій території віддавна.
Українці Холмщини пережили багато страждань і поневірянь особливо в роки Першої світової війни. Російські війська, відступаючи, знищували села, а більшість населення евакуювали вглиб Російської імперії – аж до Казахстану.
У 1930-х роках, особливо у 1937-1938 рр., українські села в Польщі були піддані жорсткій полонізації. Розправ з боку різних польських формувань українці зазнавали й у 1940-х роках. У березні 1944 р. спалено більшість українських сіл Холмщини. Фізично винищувалось українське населення краю. Про ці події опубліковано дослідження істориків та спогади свідків тогочасного політичного життя.
У 1944-1946 рр. з українських етнічних земель, які передавалися Польщі, на територію УРСР (переважно у південні області) було  виселено 482 880 осіб. Тих українців, хто сховався від згаданих переселенських акцій або ж перебував у змішаних шлюбах, у 1947 р. – у ході акції “Вісла”, примусово переселили на західні землі Польської Республіки.

Немає коментарів:

Дописати коментар