понеділок, 4 грудня 2017 р.

В соцмережі Фейсбук є багато груп краєзнавчих, є активні молоді люди, які люблять і знають історію Луцька і Волині. Хочемо поділитись дописом користувача ФБ Arthur Gautama, який буде корисним і цікавим нашим читачам.

Про вулиці Луцька
У Луцьку наразі 502 вулиці, проспекти, провулки та майдани. З них 258 названі на честь осіб. Я вирішив розбити їх на категорії: Луцьк (люди, які тут народилися, померли, жили, поховані тощо) Волинь (Велика Волинь) Україна (в її сучасних межах) Росія (Рос. імперія та СРСР) Світ (Польща, Білорусь та інші) 34 навзи мені ідентифікувати не вдалося (напишу запит в міськараду, бо поки ті прізвища мені ніц не говорять)
І ось що вийшло: у міському просторі тисячолітнього Луцька знайшлося лише 19 об'єктів які названі на честь людей, які пов'язані з містом. 19(!!!). Уявіть... Не краща ситуація з волинянами, у нас їх лише 28.
Щодо людей, пов'язаних з Україною, то їх 115. В категорії "Росія" 55 назв. Світ –7.
Якби моя воля, то на честь лучан було би названо 50 вулиць, волинян – 50, осіб пов'язаних з Україною – 100, ну і 50 для людей зі світової історії та культури, але ж ні... навіщо нам знати земляків?
Цікаво, що жодної вулички міста не названо на честь євреїв, які відігравали неабияку роль в міському житті, те ж саме щодо чехів. З поляками трохи краще. Є волиняний Словацький, Копернік та Шопен і це все.
Нам не треба декомунізацію, нам треба якісно підійти до регіональної історії, тоді вся совєтчина сама відійде, бо більшість з тих героїв ніякого діла до Луцька не мали.

А хотілось би вулиці Фершко, Любарта, Вітовта, Юзефського, Десницької, Запольської, Крашевського, Тутковського, Славінської, Сімпсона, Шурмея, Злоцьких, Радзивіллів, Фірковича, Гонсьоровського, Висоцького, Хмєльовського, Перетятковича та інших лучан та Волинян, про яких знає світ, а не оце що є, для галочки...

Немає коментарів:

Дописати коментар